Izdvojene vestiSrbija

Министар Мали на првом Дигиталном каравану: Нови систем еФискализације за боље пословање

СрбијаРеално/НОВИ САД/ 12.11. – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је данас представљању каравана подршке за дигитализацију пословања на локалу „Мали бизнис у малом прсту“ на Тргу слободе у Новом Саду.

Осим министра Малог, догађају су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд и директорка Извршне канцеларије НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Учесници догађаја су обишли и два мала предузећа у пешачкој зони Новог Сада – књижару „English Book“ и берберницу „Берберај“, где су разговарали о еФискализацији, еТрговини, безготовинском плаћању и другим важним темама за привреду и привреднике.

Министар финансија се захвалио британској амбасадорки и НАЛЕД-у на иницијативи која је реализована кроз Дигитални караван, чиме се микро, малим и средњим предузећима указује на значај дигитализације, како би постали још успешнији и конкурентнији на тржишту.

Нагласио је да Министарство финансија и Влада Републике Србије реализују две веома важне иницијативе – увођење новог система фискализације и увођење електронских фактура. 

„Нови систем фискализације почео је да се примењује од 1. новембра, а прелазни период је до краја априла наредне године. До сада се пријавило више од 35.000 обвезника фискализације и очекујем да ће се до краја априла успешно пријавити сви који треба да постану део тог система. Поновићу да је постојећи систем фискализације из 2003. године и да је потпуно застарео“, рекао је он.

Мали је истакао да порески обвезници неће имати трошак преласка на нови модел фискализације, пошто је држава обезбедила средства за субвенције у укупном износу од шест милијарди динара.

„Држава покрива прелазак на нови модел фискализације и то са по 100 евра по уређају и још 100 евра за сваки објекат. Субвенције смо већ почели да исплаћујемо на недељном нивоу“, објаснио је он.

Мали је напоменуо да нови систем фискализације омогућава боље пословање онима који послују у складу са законом, јер пружа ефикасније механизме за борбу против нелегалне конкуренције и сиве економије.

Осврнуо се и на увођење система електронских фактура, што је, како је објаснио, резултат ослушкивања привреде.

„Најважнији разлог због којег уводимо тај систем је да се убрза повраћај ПДВ-а. Повраћај ПДВ-а ће се радити истог дана, без чекања, без било каквих додатних контрола, што управо и јесте један од најважнијих захтева привреде“, навео је он, саопштило је Министарство финансија.

Напоменуо је да је Србија остварила велики успех у протеклих 18 месеци, без обзира на највећу глобалну кризу икада, изазвану пандемијом вируса корона.

„Ми смо из те кризе, када је економија у питању, изашли као победници. И то не говорим само због три пакета помоћи привреди и грађанима за шта је држава издвојила око осам милијарди евра, већ због тога што ослушкујемо како бисмо видели шта су проблеми и недоумице. Гледамо на који начин можемо да изађемо у сусрет, да унапредимо пословање привреде, како би се отварала нова радна места“, рекао је он и закључио да је то начин да се обезбеде веће стопе раста, од чега зависи и бољи животни стандард грађана, односно веће плате и пензије.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поручио је да циљ оваквих пројеката партнерство са владом и министарствима, невладиним сектором, као и амбасадама заинтересованих да помогну, како би се микро и мала предузећа охрабрила да искористе предности дигиталног пословања, али и да се ближе упознају са новинама које се уводе.

„Поносан сам што Нови Сад у последњих  девет година у погледу оснаживања предузетништва издвојио  милијарду и 255 милиона динара. Мислим да смо убедљиво највише од свих градова и општина на територији Србије помагали привреднике, пре свега мала и микро предузећа, посебно жене предузетнике у неколико компоненти – од новог запошљавања, стручне праксе, нових радних места, иновативних технологија, жена у бизнису, до нове опреме“, навео је он.

Директорка Извршне канцеларије НАЛЕД-а Виолета Јовановић је истакла да ће Дигитални караван до краја јануара обићи пет градова, односно да ће поред Новог Сада, стићи и у Ваљево, Ниш, Крагујевац и Крушевац.

„Циљ нам је да у оквиру овог каравана пружимо директну стручну подршку за најмање 500 привредника, малих бизниса, власника радњи и предузетника, којима желимо да помогнемо да унапреде и дигитализују пословање. Реч је о конкретној подршци, јер ће за почетак, уз помоћ наших стручњака своје објекте убацити на Гугл мапе, да би њихови бизниси били видљиви тржишту и клијентима“, рекла је она и напоменула да је још једна од битнијих активности увођење онлајн продаје, као и припрема за нови систем фискализације.

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд приметила је да су мали бизниси најмање видљиви, али да су битни за здраву привреду и друштво. „Лепо је што данас причамо о њима. Кроз нашу подршку овом пројекту помоћи ћемо да они поставе свој бизнис на електронску мапу, да користе нове технологије и продају преко интернета. Република Србија ради на изградњи снажније економије, жели да буде атрактивна дестинација за инвестиције, а ми желимо да помогнемо“, истакла је она и додала да дигитализација привреде игра важну улогу, јер поред ефикасности, има потенцијал да буде зеленија, што је добро за компаније, грађане, владу, као  и за пословно окружење“, закључила је Шан Меклауд.

Back to top button