Društvo

Министар Стефановић на примопредаји дужности начелника Војне академије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Генерал Јован Мишковић“ на Бањици свечаности примопредаје дужности начелника Војне академије између досадашњег вршиоца дужности пуковника доцента др Аце Ранђеловића и пуковника др Срђана Благојевића.

Министар Стефановић рекао је да је ово један посебан дан за цело Министарство одбране.
“Данас присуствујемо примопредаји дужности што је много више од форме. Данашње време указује да се све оно што знамо о ратовању, све оно што знамо о војним вештинама и војсци уопште мења и да ће нова знања, нове вештине и наука бити најбољи штит и мач у наредном периоду”, истакао је министар.

Он је захвалио пуковнику Аци Ранђеловићу на његовом великом раду током обављања дужности начелника Војне академије нагласивши да је бринуо за сваког кадета, за целу Академију и водио рачуна да наставни процес тече без проблема.

“Исто тако, желим да честитам новом начелнику Војне академије пуковнику др Срђану Благојевићу на овој, рекао бих, веома изазовној дужности. Зашто изазовној? Зато што од њега очекујем много. Очекујем да буде неко ко предводи, али и ко уме да учи од других, уме да чује и да слуша, не да мисли да је све оно што до сада зна једино важно и потребно, али исто тако да буде и довољан ауторитет да омогући да све ово што ви овде радите иде заиста на најбољи могући начин. Од њега очекујем да обезбеди све и да слушаонице и спаваонице буду топле и да обезбеди да се овде усвајају нове вештине и знања, да Академија иде у корак са временом и да не живи у животу од пре 30 или 40 година, већ да живи животом будућности, јер је то веома важно за нашу војску. Али исто тако очекујем да поштује оно што су генерације људи, који су завршили ову академију, оставиле”, нагласио је Стефановић.

Подсетио да је на Војној академији велики Јован Мишковић био предавач Живојину Мишићу, Радомиру Путнику, Петру Бојовићу и Степи Степановићу и био је заиста горостас напретка Српске војске и њене модернизације.
“Морамо да будемо ти који воде напред, који фактички новим знањем и вештинама наоружавају нашу војску. Само тако ће наша војска бити ефикасна, спремна да брани отаџбину у сваком тренутку и да покажемо колико та униформа коју носите на себи и знамења Србије значе и за српски народ и за вас лично”, указао је Стефановић.

Стефановић је професорима Војне академије захвалио на на великом труду.

“Ви сте и у претходном периоду показали да се и у сложеним временима заиста може постићи изузетан резултат. Ове године, када имамо у последњих седам година рекордни упис од 221 кадета и кадеткиње, то показује и да је ваш рад дао резултат, да је углед који Војска има изузетан у нашем народу, али да вам следе нове битке. Очекујем од вас да постижете много, уз сву подршку коју ћете имати и од стране државе на челу са председником Вучићем који заиста помаже и помаже да економски ојачамо положај сваког војника, кадета, слушаоца Школе резервних официра, официра, подофицира, свих људи који раде у Министарству одбране и Војсци Србије, али и војника на добровољном служењу војног рока. Уз такву врсту подршке имамо и велика очекивања. Та очекивања су и да школовање наших кадета буде на највишем могућем нивоу и да они када заврше своје школовање и када постану официри у јединице Војске оду наоружани таквом врстом знања, да могу да подигну своју главу, а да војници који смо им поверили знају да пред собом имају ванредне старешине, баш као што их је Србија увек имала”, поручио је министар.

Министар је захвалио и ректору Универзитета одбране генерал-потпуковнику Горану Радовановићу чије вођство, како је истакао, у претходним годинама је било изузетно.

“И није овде увек било лако. Било је и тешких момената, било је и проблематичних момената, али где их нема? Оно што је било добро је да се вођство показивало баш у таквим временима и да смо успели да из свих тих изазова и криза изађемо јачи”, казао је Стефановић.

Кадетима Војне академије поручио је да негују љубав према својој отаџбини.

“То немојте никад да заборавите, пошто је патриотизам једна велика реч која није само фраза, већ нешто што морате да осећате у својим грудима. Пуковници, чувајте ову нашу Академију, унапредите је, будите пример генерацијама које долазе. Чувајте и част и углед Војне академије на понос целог српског народа. Живела Војска Србије, живела Србија”, закључио је министар.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доцент др Горан Радовановић у свом обраћању осврнуо се на рад бившег начелника Војне академије генерал-мајора др Бојана Зрнића оценивши његов рад као пример како су знање и самопрегор били у функцији достизања високих стандарда у образовању у систему одбране. Генерал Радовановић похвалио је, такође, рад пуковника др Аце Ранђеловића који је од августа ове године обављао дужност првог човека Академије.

Честитао је пуковнику др Срђану Благојевићу постављење на нову, одговорну дужност, нагласивши да је велика част, али и велика обавеза и одговорност бити на челу Војне академије.

Досадашњи вршилац дужности начелника Војне академије, пуковник др Аца Ранђеловић изразио је задовољство што дужност начелника те институције предаје једном од својих многобројних ученика.

“Неописив је осећај када доживите да један ученик превазиђе свог учитеља и ступа на велику и одговорну дужност”, истакао је пуковник Ранђеловић.
Захвалио је свим својим сарадницима на професионалном односу и резултатима у претходном периоду, а новом начелнику пожелео успех на новој дужности.

Back to top button