Izdvojene vestiSrbija

Министар Стефановић обишао 126. бригаду ВОЈИН

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 22.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић обишао је данас припаднике 126. бригаде ваздушног осматрања јављања и навођења на радарском положају у Старим Бановцима и истакао да је реч о људима, који су 365 дана у години посвећени чувању нашег неба и најавио да ће ова јединица бити оснажена новим радарима.

Министра одбране дочекали су командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић и командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић. Министар Стефановић указао је на пожртвовање које свакодневно показују припадници чете која дежура у Бановцима, као и сви припадници херојске 126. бригаде ВОЈИН.

“Они су 365 дана у години посвећени чувању нашег неба. Имао сам прилику да видим данас и уживо један сегмент увежбавања, где су наши ловци МиГ-29, управо из овог центра навођени на циљ тако што су добијали информацију од ових момака овде, официра”, рекао је министар.

Изразио је задовољство због чињенице да ћемо у наредном периоду оснажити ову јединицу тако што ће добити нове радаре.

“Нови радари који ће нам стићи у наредној години омогућиће да територија Републике Србије буде неупоредиво боље покривена и тиме ћемо после много година технички унапредити могућности, не само ове јединице, него читавог Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране”, оценио је Стефановић.

Он је истакао да је поносан на припаднике 126. бригаде ВОЈИН и њихово огромно знање.

“Није само техника та која чини да оваква јединица може да ради свој посао савршено, већ управо огромно знање и искуство људи који су се показали и током рата и који су се показали у најтежим тренуцима за Србију, бранили наше небо, као што га и данас пожртвовано бране. Током целе године за њих нема ни дана, ни ноћи одмора. Они су овде и на положајима широм земље и осматрају наше небо, бранећи нас од било каквог могућег угрожавања. Хоћу још једном да се захвалим генералу Жарковићу на одличном избору тима и на томе што су заиста предани, пожртвовани, што са толико љубави и пажње учествују и у чувању наших радара, одржавају их све ове године и сада, када нам стижу нови радари, они свакако иду у праве руке”, истакао је министар одбране.

О намени и задацима јединице, министру је реферисао пуковник Дучић, а затим је приказан рад борбене смене на радарско-речунарском средству ЦВОЈ М-11. Потом су му представљени и радарски системи С-600 и ТПС-70 који се налазе у наоружању 126. бригаде ВОЈИН.

Back to top button