Srbija

Министар Стефановић поводом 107. годишњице Колубарске битке

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ – Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, поводом 107. годишњице Колубарске битке и највеће савезничке победе остварене 1914. године током Првог светског рата, да смо дужни да памтимо како храбро срце српских војника није устукнуло и да, као њихови потомци, никада не поклекнемо у борби за слободу и напредак наше отаџбине.

“На фронту дугом преко 200 километара, по снегу и каљугама, са мањком опреме, одеће и муниције, храбро срце српских војника није устукнуло. Бројнији и опремљенији непријатељ био је изненађен храброшћу и снагом српских јунака, које су у одлучујућем моменту битке успели да се реорганизују, крену у контраофанзиву и однесу велику победу”, рекао је Стефановић.
Подсетио је да је мали српски народ успео да овим славним подвигом на Колубари однесе победу у највећем окршају српске и аустроугарске војске у Првом светском рату.

“Војна тактика Живојина Мишића, који је у великој бици предводио успешну контраофанзиву Прве српске армије, и данас се изучава на војним академијама широм света. Наша војска данас може бити поносна, јер је изданак часних бораца и мудрих старешина попут Живојина Мишића, Петра Бојовића, Степе Степановића… Бити потомак славних и храбрих војника је велика одговорност и зато смо дужни да никада не поклекнемо у борби за слободу и напредак наше отаџбине”, поручио је Стефановић.

Back to top button