Srbija

Министар Стефановић са министарком одбране Краљевине Шпаније

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић разговарао је у Мадриду са министарком одбране Краљевине Шпаније Маргаритом Роблес о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране, посебно у сегменту војне индустрије, a потписано је i Писмо о намерама Министарства одбране Републике Србије за набавку војних транспортних ваздухоплова и Министарства одбране Краљевине Шпаније за пружање подршке и помоћи приликом те набавке.

Министар Стефановић је на почетку састанка подсетио на изузетне пријатељске односе двеју земаља, две војске и два министарства.

„Српски народ заиста дубоко цени пријатељство шпанског народа и желим да вам још једном изразим нашу захвалност за принципијелан и конзистентан став који Шпанија има по питању непризнавања такозваног Косова. Желим да истакнем и да Република Србија снажно подржава суверенитет и територијални интегритет Краљевине Шпаније”, рекао је министар Стефановић, захваљујући се Шпанији уједно и на снажној подршци Србији на путу евроинтеграција.

Министар је изразио задовољство до сада оствареним нивоом сарадње у области одбране и као њену круну истакао заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у мисији Уједињених нација UNIFIL у Либану.

Он је изразио опредељење за наставак активности у војно-војној сарадњи и развој сарадње у домену војне индустрије, али и истакао значај наставка започетих активности војноекономске и војнотехничке сарадње, почев од профилисања даљих облика сарадње на нивоу истраживачко-развојних установа и одбрамбених индустрија две земље.

Фото: МО

Говорећи о важности међусобне подршке у заштити суверенитета и поштовања принципа међународног права, министарка Роблес поручила је да став Краљевине Шпаније о непризнавању такозваног Косова остаје непромењен и да ова земља наставља да снажно подржава захтеве Републике Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Она се сагласила са министром Стефановићем да постоји простор за даље унапређење сарадње у области одбране, посебно у одбрамбеној индустрији, и истакла да је Шпанија уједно опредељена за наставак заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војно-војне сарадње.

Роблес је, такође, поручила да Шпанија Србију сматра кључном земљом Западног Балкана и да ће наставити са снажном подршком нашој земљи на путу ка ЕУ.

Након састанка министара, потписано је Писмо о намерама Министарства одбране Републике Србије за набавку војних транспортних ваздухоплова и Министарства одбране Краљевине Шпаније за пружање подршке и помоћи приликом те набавке. Наведени документ омогућиће наставак започетих активности војноекономске и војнотехничке сарадње, укључујући и планиране набавке за потребе опремања Војске Србије.

Back to top button