Srbija

Министар Тончев отворио 15. Сајам етно хране и пића

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Министар задужен за развој недовољно развијених општина Новица Тончев отворио је традиционални, 15. Сајам етно хране и пића, на коме ће од 25. до 28. новембра, у хали 3 Београдског сајма, више од 300 излагача представити све оно по чему је у области хране и пића Србија позната широм света. Специфичног овогодишњег Сајма етно хране и пића јесте да ће у организацији Кабинета министра Тончева по први пут заједнички наступити представници недовољно развијених општина које се углавном налазе у здравим и еколошки сачуваним срединама.

„Са задовољством сам прихватио позив да свечано отворим 15. Сајам етно хране и пића. Ови јединствени производи су, на неки начин, и лична карта наше земље,  наше културе. Највећи број ових прозвода се на аутентичан и традиционалан начин припрема у руралним подручјима Србије, местима  која су у највећој мери успела да очувају здраву и еколошки вредну средину. Као министар Владе Републике Србије задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, уверио сам се да етно производи, који настају баш у овим општинама, могу бити један од елемената који доприноси  убрзаном развоју и напретку оваквих средина. Поносан сам што је Кабинет обезбедио наступ недовољно развијених општина на Сајму етно хране и пића. Верујем како ће сви учесници показати оно најбоље чиме располажу и да ће склопити нека нова партнерства која воде заједничком циљу, постизању живитних услова која ове општине сврставају у категорију развијених општина Србије.“ изјавио је министар Тончев.

Сајам етно хране и пића служи не само за презентацију и продају ове врсте производа, већ и за размену знања и едукацији учесника, тако да ће институције и сајамски излагачи организовати читав низ стручних и промотивних програма у којима ће приказати резултате свог рада или народне обичаје и производе. Један од циљева одржавања ове манифестација је и афирмисање традиционалних производа као прворазредних тржишних и извозних артикала, који би требало да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде.

Back to top button