Izdvojene vestiSrbija

Ministar Vučević: Najviši nivo borbene gotovosti Vojske Srbije

SrbijaRealno/BEOGRAD/26.05.23. – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je nakon današnjih dramatičnih scena na severu Kosova i Metohije i drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije i direktnog nastavka terora institucija iz Prištine nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, pre svega nad Srbima na severu Kosova i Metohije, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu da se stepen borbene gotovosti Vojske Srbije podigne na najviši nivo.

– To znači da je nešto pre 14 časova Generalštab, odnosno načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdao dalja naređenja da jedinice Vojske Srbije zauzmu određene pozicije koje su definisane u skladu sa našim planovima odbrane, strateškim planovima, a sve u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i svih njenih građana i mogućnosti za izvršenje bilo kakvog zadatka koji se u tom cilju postavlja pred Vojsku Srbije – naglasio je ministar Vučević.

Vojska Srbije, rekao je ministar odbrane, razmešta se ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i zauzima pozicije koje su vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije  u ovakvim situacijama.

Ocenjujući trenutnu bezbednosnu situaciju, ministar Vučević je rekao da se nažalost obistinilo ono što je predsednik Republike govorio, upozoravao prethodnih dana i nedelja – da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice.

– Samo u ovoj godini imate na desetine incidenata i događaja napada na Srbe, od teških ranjavanja, hapšenja, pokušaja ubistava pa sve do ovih nasilnih huliganskih akcija. To što neko nosi nečiju uniformu ne znači da ne sprovodi teror i da se ne ponaša kao huligan, a ne kao neka policija. Mogu samo još jednom da potvrdim da je u toku pokušaj zauzimanja svih opština na severu Kosova i Metohije od strane apsolutno nelegitimno i nelegalno izabranih  tzv. opštinskih rukovodstava, a pod patronatom tzv. kosovske policije odnosno policije specijalnih jedinica Prištine. Nažalost, moram da kažem moj utisak – blaga reakcija Euleksa i dosta smušena reakcija KFOR-a – istakao je ministar Vučević.

Vojska Srbije je u kontaktu sa KFOR-om, rekao je ministar Vučević i dodao da očekujemo da KFOR bude daleko više angažovaniji na terenu, da garantuje bezbednost, slobodu, ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine, da se ne deli da li su Srbi ili Albanci ili neka druga nacija, već da je ono što je definisano i u Kumanovskom sporazumu, Vojnotehničkom sporazumu i u Rezoluciji 1244 bude zaista implementirano kod ovakvih situacija.

– Sad je momenat da se EULEKS, međunarodna zajednica, pre svega KFOR, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba. To što će neko da nam objasni da upozorava obe strane, da mu je žao zbog ne znam kakvih događaja, zaista nas ne interesuje i nemamo vremena da slušamo te besmislene, proste fraze i objave, nego da vidimo šta će na terenu uraditi da bi sprečili dalju eskalaciju – naglasio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija je maksimalno posvećena nastavku dijaloga i ne želi eskalaciju sukoba.

– Ne želimo nikakve ratove i ne igramo se ratnih igara, ali ono što Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama za Srbiju i to svako u međunarodnoj zajednici mora da zna. Nećemo dozvoliti nikakvu novu “Oluju”, nema “Bljeska”, nema 17. marta 2004., nećete pokupiti preostale Srbe i utrpati na traktore i poslati ka centralnoj Srbiji. Ako je to cilj i plan, a po meni jeste, morate da znate da će Srbija naći adekvatan odgovor, pre svega politički, ali ne isključujem ni drugi neki odgovor koji će biti adekvatan opasnosti koje prete za našu državu i naše građane, svakako vodeći računa da po gotovo svaku cenu čuvamo mir i stabilnost, jer je to naš državni i nacionalni interes – poručio je ministar Vučević.

Ministar Vučević je ocenio da nam je u narednim danima i periodu koji je pred nama, preko potrebno narodno i nacionalno jedinstvo.

– To ne znači da nemamo pravo na različita politička mišljenja, na višestranačje, na politički pluralizam, ali on ne sme da uništava ili ugrožava državnu stratešku poziciju u odnosu na vitalne nacionalne interese. Nemamo prava da se ponašamo kao politički neodgovoran i neozbiljan narod. Znate, narodi koji se zabave o svom jadu, a ne vide šta im se dešava po ključnim pitanjima, loše prolaze. Toga u istoriji možete naći mnogo primera. Nažalost, i nama se tako nešto dešavalo. Valjda ćemo biti dovoljno zreli, dovoljno solidarni, iznad svega jedinstveni, mudri, racionalni, ne stideći se svojih emocija, ali hrabri i odvažni da čuvamo svoju državu i svoje građane čuvajući mir, ali čuvajući slobodu i ljudska prava i slobode za Srbe na Kosovu i Metohiji, čuvajući i celu Srbiju – poručio je ministar Vučević.

Back to top button