DruštvoIzdvojene vesti

Министар Вулин: Србија је спремна да помогне

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 22.12 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарао је данас у Београду са генералним директором Директората за заштиту и спасавање Министарства унутрашњих послова Црне Горе Миодрагом Бешевићем и директором Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Миланом Новитовићем о наставку сарадње у области ванредних ситуација и истакао да је Србија у сваком тренутку спремна да помогне сваком ко затражи помоћ од Србије.

На састанку је истакнута успешна сарадња која је кроз конкретне акције дала добре резултате у спасавању људи и њихове имовине у елементарним непогодама.

Саговорници су се сложили да је Србија лидер на Балкану по питању опремљености Сектора за ванредне ситуације, што га чини спремним и способним да пружи помоћ свима онима којима је помоћ потребна и који је затраже.

То се, како су истакли, показало и овога лета, током којег су ватрогасно спасилачке јединице МУП-а Републике Србије пружале несебичну помоћ у борби са ватреним стихијама, које су захватиле Републику Српску, Северну Македонију и Грчку.

Оцењено је да свака земља на Балкану на пољу јачања капацитета у борби против природних катастрофа треба да мисли регионално и своје јединице снажи не само да би помогла себи, већ и другима.

На састанку је договорен даљи наставак и јачање сарадње, посебно кроз заједничке обуке, али је указано и на значај заједничких вежби, од којих је посебно истакнута тактичка вежба заштите и спасавања „Систем 2021“, у којој су поред српских ватрогасно – спасилачких јединца у вежби на Дрини учествовали и представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Back to top button