Svet

Министарка културе затразила мере против РТ

СрбијаРеално/Лондон/23.02.22. – Министарка културе Велике Британије Надин Дорис затражила је од медијског регулаторног тела у тој земљи да предузме мере против руског информативног канала Раша тудеј уколико се утврди да је прекршио правила емитовања, изјавио је данас портпарол премијера Бориса Џонсона.

Након што је Русија у понедељак признала две самопроглашене републике Доњецк и Луганск Народна Република и наредила распоређивање трупа тамо, неколико британских посланика позвало је премијера Џонсона да осуди емитовање државно спонзорисане телевизије Раша Тудеј (РТ), преноси Ројтерс.

“Министарка културе писала је Офцому (британско медијско регулаторно тело) да изрази своју забринутост у вези са могућностима Русије да шири своју пропаганду у Великој Британији”, рекао је портпарол новинарима, упитан да ли британска влада жели да забрани овај руски канал.

Додао је да све што министарка за културу тражи од Офцома је да предузме било какав корак у случају покушаја да се канал РТ искористи за ширење дезинформација.

Раније је, одговарајући на питања у парламенту, Џонсон сугерисао да верује да је од британског медијског регулаторног тела затражено да прегледа дозволу за емитовање руског информативног канала.

Џонсон је тада у парламенту рекао да је Биратања земља која верује у слободу говора и да сматра да је важно да се одлучивање о том питању препусти Офцому, а не политичарима, како то, додао је, ради Русија.

Back to top button