Izdvojene vestiSrbija

Министарка Матић на обележавању стогодишњице од оснивања прве робне берзе у Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић данас је присуствовала и обратила се на обележавању стогодишњице оснивања прве робне берзе на овим просторима, у Галерији Матице српске у Новом Саду.

,,Почетак робно-берзанског пословања бележи се баш на овом месту, пре једног века, и био је показатељ опоравка привреде после I светског рата када је дошло до повећања обима трговине житом. Постојање уређеног робно-берзанског тржишта је индикатор сигурности и конкурентности одређене привреде и поред њене традиционалне улоге, она данас преузима и додатне функције које доприносе подизању стандардизације квалитета пољопровредне робе и нивоа транспарентности и информисаности учесника на тржишту”, рекла је Матић.

Она је додала да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација препознало значај уређења робно-берзанског пословања и да је припремљен Закон о робним берзама који је усвојен 2019. године.

,,Законом је први пут на један целовит начин уређено робно-берзанско пословање у Републици Србији. Основни циљ доношења закона је успостављање савремене робне берзе као организатора правичног, транспарентног и ефикасног тржишта робом и нестандардизованим терминским уговорима”, истакла је Матић.

Оснивање новосадске ”Продуктне берзе” давне 1921. било је од великог значаја за унапређење берзанских послова, као и савремена достигнућа до којих су у претходном периоду довели модернизација процеса рада и имплементација иновативних решења.

Back to top button