Izdvojene vestiPolitika

Министарка Обрадовић: Протестима желе да доведу људе у заблуду

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Група активиста која је синоћ протестовала испред Председништва покушава да доведе становништво у заблуду, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, истичући да протести треба да буду коректив власти и нешто што не треба забрањивати, али, истиче, само уколико се говори истина.

“Закони о експропријацији и о референдуму немају никакву намену попут реализације омогућавања Рио Тинта или приче око Косова. Чудим се како је то доведено у везу, да ви такву лаж сервирате грађанима Србије, то је невероватно”, рекла је Обрадовић на телевизији К1, коментаришући синоћње протесте наводно због предложених закона.

Обрадовић је истакла да је плаши “колико ће различити опозиционари покушавати са лажима да излазе пред грађане” и додала да није суштина да се пребројавају људи, већ колико је идеја “јака”.

“Могли сте да чујете идеју да ће бити блокирана читава Србија, буде ли усвојен Закон о референдуму и Закон о експроријацији. Обичан свет који води свакодневни живот само може да чује да власт припрема законе којима ће отети имовину, путем којих ће Рио Тинто довести у Србију… То је апсолутна лаж”, истакла је Обрадовић.

Она каже да је суштина код Закона о референдуму да се усклади са уставом, који је донет 2006. године.

“Требало је до 2009. ускладити све законе са уставом, међу активистима који су синоћ протестовали налазе се људи који су гласали за тај закон и они од 2006. до данас ћуте о томе да треба да се усагласи Устав и Закон о референдуму”, каже Обрадовић.

Министарка је упитала зашто ти активисти нису проговорили када је Закон о референдуму био на јавној расправи, односно у претходних 15 година.

“Зато што се сада врши позиционирање различитих странака, група грађана пред изборе, и опозиционим странкама које имају неку инфраструктуру на терену, тешко је да допру до грађана и стекну њихово поверење”, сматра Обрадовић.

Она је подвукла да се сви ти протести одигравају у светлу позиционирања пред предстојеће изборе.

“Како ћете да будете највидљивији у јавности, тако што ћете да нападнете и пљунете (Александра) Вучића и СНС, што сте гласнији у томе и што износите веће лажи”, рекла је Обрадовић.

Како је рекла, протести треба да буду коректив власти и нису нешто што треба забрањивати и додала да треба пустити и активисте и грађане и политичке странке да организују своја протестна окупљања, али, наглашава, ако ће на миран и цивилизован начин да износе своје идеје.

Посланици Скупштине Србије почеће данас расправу о Предлогу закона о референдуму и народној иницијативи.

Како је раније рекла министарка Обрадовић, референдум ће бити успешан ако се на њему позитивно изјасни већина од изашлих бирача, истичући да ће грађани бити обавештени о чему одлучују.

Обрадовић је за К1 говорила и о саставу будуће владе, те поручила да то зависи од много чинилаца, али да је “расположена да ради са и поред председника Вучића”.

“Какав договор буде направљен са њим, где ја њему могу да помогнем, ако то буде желео, ја ћу бити ту. Ако не, видећемо”, додала је министарка.

Back to top button