Izdvojene vestiRegion

Ministarka pravde Maja Popović otvorila je Peti regionalni sastanak kontakt osoba Evropske pravosdune mreže

SrbijaRealno/BUDVA/12.04.23. – Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović otvorila je danas u Budvi Peti regionalni sastanak kontakt osoba Evropske pravosdune mreže za Zapadni Balkan i Četvrti sastanak između kontakt osoba država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana. Tom prilikom je izjavila da oblici kriminala u današnje vreme najčešće imaju transnacionalni karakter i da je gotovo nemoguće da se jedna država sama, bez međunarodne saradnje, efikasno bori protiv takvih pojava.

Кroz održavanje periodičnih sastanaka nacionalnih predstavnika i predstavnika država članica Evropske unije, razmenjuju se korisna iskustava i informacije i diskutuje o praktičnim i pravnim problemima, sa kojima se prostor Zapadnog Balkana susreće u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, trgovine drogom, terorizma i drugih oblika teškog kriminala.

„Ovakav oblik saradnje je neophodan, jer se prostor Zapadnog Balkana nalazi na spoljnim granicama Evropske unije i predstavlja raskrsnicu trgovine drogom i oružjem, i područje je delovanjem organizovanih kriminalnih grupa“, ukazala je ministarka Popović.

Ona je naglasila da kontinuirana saradnja u efikasnom sprečavanju i borbi protiv teških oblika kriminala treba da ostane u fokusu međunarodne pravosudne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Back to top button