Izdvojene vestiSvet

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je stabilizaciju situacije u zemlji

SrbijaRealno/Pariz/05.07.23. – Situacija u Francuskoj se stabilizovala nakon nereda izazvanih smrću tinejdžera od ruke policajca, ali je neophodno nastaviti sa praćenjem situacije, izjavio je u sredu francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.
“Iako je situacija mirna, moramo je pratiti nakon ovih izuzetno teških trenutaka”, rekao je on na sastanku zakonodavne komisije francuskog Senata.
Prenos je vođen na sajtu Javnog senata.

Talas protesta protiv policijske brutalnosti u Francuskoj postepeno jenjava. Broj privedenih, kao i razmjeri pogroma, smanjuju se već nekoliko dana zaredom. Dan ranije predsednik Emanuel Makron je rekao da je vrhunac nereda prošao.
U utorak prošle nedelje, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg tinejdžera tokom provere puta u Nanteru, koji je, prema rečima bezbednosnih zvaničnika, odbio da ispoštuje njihove zahteve. U nizu gradova u Francuskoj izbili su nemiri koji traju nekoliko dana.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje mladi su zapalili više od pet hiljada automobila, kao i zgrade policije i vlasti, od početka pogroma napadnuto je stotinak gradskih većnica. Prema podacima Ministarstva privrede, opljačkano je više od hiljadu maloprodajnih objekata, oko 370 ekspozitura banaka, 200 prehrambenih radnji, 436 duvanskih prodavnica i desetak tržnih centara, prenosi Ria

Back to top button