Izdvojene vestiSvet

Министри ЕУ позитиво о Србији, о отварању кластера наредних седмица

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Савет ЕУ дао је данас јасну подршку Србији и њеном европском путу, а у наредним недељама очекује се и договор земаља чланица о евентуалном отварању нових поглавља односно кластера са Србијом, јавља Тањуг.

”Када је реч о Србији много министра је нагласило да је напредак остварен и то је позитивна процена. Било је и неких интервенција које су указивале и на кораке које Србија јос мора да уради како би отворила нова поглавја”, изјавио је државни секретар Словеније, Гашпер Довжан.

Довжан је у одговору на питање Тањуга како се међу земљама чланицама види могућност да Србија до краја ове године отвори нове калстере, оценио да је ”генерална атмосфера добра и да Србија има подршку”.

Када су у питању кораци који би још требало да буду учињени, Довжан наводи да је међу министрима ЕУ наведено питање уставних амадмана у земљи о којима ће се гласати до карја месеца.

На данашњој дебати о проширењу у Савету ЕУ учествовао је и комесар за проширење Оливер Вархеји, који је изнео подршку Европске комисије отварању нових кластера са Србијом.

”Позиција Европске комисије је јасна”, поручио је на крају састанка комесар за прaвосуђе Дидије Рејндерс.

Довжан, који је и председавао састанком Савета ЕУ, каже да међу министрима ЕУ постоје ”позитиве оцене” посебно када је реч о напретку Србије и Северне Македоније.

Са министaраског састанка је поручено да ЕУ мора да задржи кредибилитет кад је реч о процесу проширења и да земље кандидати морају бити награђене за напредак који чине на ЕУ путу.

Back to top button