Politika

Министру Вулину уручена награда „Kапетан Миша Анастасијевић“ у Бања Луци

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин примио је данас у Банском двору у Бања Луци награду „Kапетан Миша Анастасијевић“ за развој просперитета и унапређење сарадње Србије и Републике Српске и том приликом поручио да је српски свет насушна потреба српског народа да се већ једном обједини и да постане јединствен политички народ.

Фото: МУП

„Нема ниједне генерације у историји српског народа која није стала пред питање шта сте спремни да учините да останете Срби и да будете баш то што јесте, такви какви јесте. И ниједна генерација у историји српског народа није дала погрешан одговор, већ је свака и баш свака одговорила спремни смо на све да будемо и останемо Срби. Хвала вам за ову награду, она је незаслужено велика и ако бих имао право на једну малу људску жељу како да ме памте једног дана пре него што одем на ону другу страну да се представим онима који ме већ толико дуго чекају, то је да ме запамте као неког ко је свој живот посветио стварању јединственог политичког простора – српског света, простора у коме Срби одлучују о себи, простора у коме се никада више неће поновити јасеновачки геноцид и мартовски погром, српски свет у коме ћемо са поносом и храброшћу говорити да смо Срби, нудећи баш то најлепше и најбоље свима осталима, али на првом месту, бринући о себи. Планина Мањача са које долазим и пред вас ме научила да туђе поштујем, али да своје не дам ником, и да не допустим да нечије богатство и нечија моћ буде разлог да се стидим наше сиротиње и наше честитости. Планина Мањача са које долазе бољи од мене научила ме је да разлог постојања човека није у његовој сили, већ у отпору свакој сили“, истакао је министар Вулин.

Фото: МУП

„Нисам ја творац синтагме српски свет. Можда сам је ја први, или међу првима изговорио. Српски свет је насушна потреба српског народа да се већ једном обједини да постане јединствен политички народ, да у кључним  питањима националног бића и националног опстанка мисли на исти начин и да себи не дозволи да буде на различитим странама историје. Наши преци су учинили пуно сјајних и великих ствари, уписали се у светску историју као победници, другима донели слободу, али допустили да други одлучују о њима. Да у слободи у којој су они својом крвљу плаћали, други стварају своје државе и своје историје и да је само то, па нек им је богом просто, али не само да створе своје државе и своје историје, него да их створе на костима и крви Срба више мрзећи Србе што су им историју, што су их превели на бољу страну историје, дали им државу и слободу, него оне који су на погрешној страни историје били“, истакао је министар Вулин приликом уручивања награде.

Овом приликом, такође, председнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу уручена је истоимена награда за развој просперитета и унапређење сарадње Републике Српске и Србије.

Награда „Kапетан Миша Анастасијевић“ додељује се већ 21 годину заслужним појединцима у оквиру реализације пројекта „Пут ка врху“ од стране Агенције „Media invent“ из Новог Сада, Универзитета у Београду и Новом Саду и под покровитељством Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије, а од 2015. године одржава се и у Републици Српској.

Back to top button