Izdvojene vestiSvet

Hitno: Miraž 2000 u Ukrajini

SrbijaRealno/Pariz/07.06.24. – Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione Miraž 2000, a da će Ukrajinci u Francuskoj biti obučavani za pilotiranje tim avionima.

“Sutra ćemo započeti novu saradnju i objaviti prodaju Miraža 2000-5, francuskih borbenih aviona koji će omogućiti Ukrajini da zaštiti svoje tlo, svoj vazdušni prostor”, rekao je Makron u četvrtak, prenosi BFM TV. Uoči današnjeg sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe naveo da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj za upravljanje tim avionima, u trajanju od pet do šest meseci, počev od ovog leta.

“Ne želimo eskalaciju rata”, rekao je Makron, dodajući da će nabavkom aviona Kijev imati kapacitete da se brani. Zelenski boravi u Francuskoj, gde je juče učestvovao na 80. godišnjici obeležavanja iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Zelenski će se danas sastati sa francuskim proizvođačima odbrambene industrije, obratiti se parlamentu Francuske i razgovarati sa francuskim predsednikom, prenosi Politiko.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/moskva-je-garant-dejtona-i-ponasa-se-u-skladu-s-njim/

Back to top button