Društvo

Модерна поручила да њихова бустер доза штити од омикрона

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/20.12 – Америчка компанија Модерна је саопштила данас да бустер доза њене вакцине против ковида-19, судећи према лабораторијским испитивањима, штити од омикрон соја корона вируса и да ће постојећа верзија вакцине наставити да буде „прва линија“ одбране Модерне против омикрона.

Произвођач вакцине је саопштио да је одлука да се фокусира на постојећу вакцину, мРНА-1273, делимично вођена брзином ширења недавно откривене нове варијанте вируса, преноси агенција Ројтерс.

Компанија је саопштила да још увек планира да развије вакцину за заштиту од омикрона и да се нада да ће напредовати у клиничким испитивањима почетком следеће године.

Из Модерне поручују да њихова вакцина, која се састоји из две дозе, генерише низак број неутралишућих антитела против омикрон варијанте, али да је доза од 50 микрограма за 37 пута повећала неутралишућа антитела у односу на овај сој.

Већа доза од 100 микрограма исте вакцине је подигла нивое антитела чак и више, односно за више од 80 пута у односу на ниво пре давања бустера.

Back to top button