Region

Могућа два случаја заразе омикрон сојем у Црној Гори

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12 – У Црној Гори постоји сумња на два случаја заразе омикрон сојем корона вируса, изјавио је данас Адис Мартиновић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе.

Мартиновић је у јутарњем програму ТВ Вијести рекао да су у питању су директни контакти из међународног саобраћаја.

-За сада сумњамо да су можда и њихови чланови породице заражени. Испитивања су у току – казао је Мартиновић.

Он је рекао да су код ових особа симптоми заразе благи и да се налазе на кућном лечењу, као и да су сви њихови контакти у кућној изолацији.

Мартиновић је додао да постоји могућност да омикрон због својих мутација непогодно утиче на даљи ток пандемије, али да без детаљних студија то се не може предвидети.

-Захваљујући мутацијама током пандемије забележено је да већина мутација доводи до слабљења вируса. Како се наш организам бори да се излечи, бори се и микрорганизам и долази до мутација. Захваљујући имуном одговору долази и до слабљења клиничке слике – истакао је Мартиновић.

Он је рекао да постоје недоумице и нејасноће у вези омикрон соја.

-Има највећи број мутација које могу бити забрињавајуће Он има једну секвенцу коју је преузео од вируса који изазива обичну прехладу. То може значити да смо заштићенији јер смо створили вид имунитета на вирус који изазива прехладу. Али је и даље непознато колико ће се вирус ширити, да ли смо имуни на њега, да ли његова клиничка слика може бити тежа или лакша. Надам се да ће научне студије за недељу, две дати све одговоре – закључио је Мартиновић.

Back to top button