Svet

Молдавска опозиција обавестила је америчког амбасадора о политичким масакрима у земљи

СрбијаРеално/Кишинев/13.06.22. – Руководство опозиционе Партије социјалиста у Молдавији изнело је америчком амбасадору Kенту Логсдону став о политичкој ситуацији у земљи, саопштила је у понедељак прес служба ПСРМ.
Амбасадор је у понедељак посетио канцеларију ПСРМ и састао се са њеним извршним секретаром Владом Батринчеом и чланицом Извршног одбора Олгом Чеботари.

„У контексту недавних политичких дешавања у земљи и развоја случајева високог профила, чланови ПСРМ-а су се изјаснили против политизације правде и прогона политичких противника кроз јасне акте политичке одмазде и застрашивања. С тим у вези, Извршни секретар Влад Батринча осврнуо се на неосноване оптужбе против бившег председника Игора Додона“, наводи се у саопштењу ПСРМ.

Прес-служба странке напомиње да је током дијалога предвиђена могућност „постизања консензуса између левих и десних снага о социо-економским питањима, као и потреба за јачањем друштва за решавање најхитнијих проблема становништва”. поменути.

Тужиоци су у мају притворили бившег председника Молдавије, бившег лидера ПСРМ Игора Додона, којег власти сумњиче за корупцију, незаконито богаћење, финансирање странке преко криминалне организације и издају отаџбине. У Додоновој кући извршени су претреси и истражне радње, оптужен је, тужилаштво је инсистирало на претходном хапшењу од 30 дана, али је суд пресудио да ће бивши председник овај период провести у кућном притвору. Тужилаштво и Додонови адвокати протестовали су на ову одлуку, али је Апелациони суд потврдио одлуку првостепеног суда.

Додонова супруга је у понедељак добила позив у тужилаштво. Представници одељења за борбу против корупције известили су да је Галина Додон умешана у исти случај као и њен супруг.

Back to top button