Društvo

Момировић: 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин

СрбијаРеално/ВАРВАРИН/22.12 – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је са председницом Општине Варварин Виолетом Лутовац Ђурђевић присуствовао почетку радова на изградњи 45 километара нове канализационе мреже у овој општини, која ће добити и четири нова постројења за прераду отпадних вода.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре „Чиста Србија“ уз изградњу Моравског коридора, који ће бити најсавременији ауто-пут у Југоисточној Европи, биће прави бенефит не само за грађане у Варварину, Ћићевцу, Појатама, Крушевцу, Врњачкој Бањи и Краљеву, већ за целу нашу земљу, нагласио је министар Момировић.

“Oдвојили смо 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин. Поред Месне заједнице Обреж, још на три локације у општини Варварин изградићемо постројење за прераду отпадних вода и канализациону инфраструктуру. Омогућићемо људима да имају еколошке услове као што имају грађани Западне Европе. Ми морамо да подигнемо економски стандард, ми морамо да подигнемо саобраћајне стандарде, а оно што је мој приоритет је да подигнемо еколошке стандарде пре свега када причамо о постројењима за пречишћавање отпадних вода јер без тога нема будућности.“, рекао је министар Момировић и нагласио да је пројекат „Чиста Србија“ покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

Министар Момировић је додао да се тренутно улаже више од двадесет локалних самоуправа и гради потпуно нова канализациона и колекторска мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода. План је да се у наредних четири године уложи више од четири милијарде евра како би Србија добила комуналну инфраструктуру какву имају Француска, Немачка и Аустрија.

„Данас почињемо са радовима на пројекту „Чиста Србија“. Ово је највећа инвестиција у општине Варварин у претходних 30 година. Вредност ове инвестиције је 22 милиона евра и ми ћемо овим новцем успети да саградимо 45 километара канализационе мреже и 4 постројења за прераду отпадних вода“, изјавила је Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин.

Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин, додала је да су министар Момировић и она добили информацију од представника кинеске компаније која је извођач радова да они планирају да за годину дана заврше канализациону мрежу и до 2023. године целокупну изградњу постројења за прераду отпадних вода.

У општини Варварин у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 44.738,63 метара канализационе мреже и четири постројења за прераду отпадних вода (Варварин, Варварин село, Обреж и Горњи Катун). Укупна вредност пројекта у општини Вараварин је 21.077.382 евра, а комуналну инфраструктуру ће градити кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Back to top button