BeogradIzdvojene vesti

Момировић: Изградња надвожњакау Батајници значајна за грађане

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и заменик градоначелника Београда Горан Весић обишли су данас радове на изградњи надвожњака преко брзе пруге у Батајници, чија је вредност, кажу, око шест милона евра.

Министар је навео да је пројекат изградње надвожњака изнад брзе пруге Београд-Нови Сад, који спаја Батајницу и насеље Шангај веома значајан, јер побољшава квалитет живота грађана Батајнице, преноси Тањуг.
Истакао је да је пре осам месеци посетио почетак радова и да није био уверен да ће успети да се заврши експропријација земљишта, јер је на том месту био велики број кућа, те да су грађани у том тренутку били незадовољни, јер су мислили да ће се пројектом раздвојити насеље Шангај и Батајница.

“Грађани су мислили да ћемо поделити на два дела Шангај и Батајницу, ми смо рекли да то нећемо урадити и, као што видите, испунили смо то обећање”, казао је Момировић новинарима у Батајници.

Он је подсетио да је у априлу направљен излазак на ауто-пут из Батајнице, наводећи да велике велике инвестиције не заобилазе ниједан део земље ни града.

“Пруга која пролази испод тог надвожнака је највећи пружни пројекат у Источној Европи, а биће и најбржа”, навео је Момировић.

На питање новинара када ће транспорт опасних материја кроз тунеле којима саобраћа БГ воз бити премештен на неку другу трасу, Момировић каже да је њихов транспорт кроз Врачарски тунел потпуно безбедан, али да ће са пуштањем брзе пруге Београд-Нови Сад одређен део промета бити измештен.

“Остаје проблем са прометом који иде из правца Панчева, а то може да се измести када се заврши обилазница око Београда”, рекао је Момировић.

Весић је рекао да је дужина надвожњака 285 метара, а да су у току радови на приступним саобраћајницама које ће спојити насеље Шангај са Батајницом, те да ће се та деоница “улити” у Батајнички пут, а касније и у Батајнички булевар, чиме ће се, каже, решити саобраћајне гужве у том делу.

“Више неће бити класичних пружних прелаза који су раније постојали и нису били у потпуности безбедни, и омогућиће да Шангај и Батајница буду повезани”, рекао је Весић.

Додао је да је изградњу надвожњака финансирао Град, а да су средства за изградњу брзе пруге издвојена из буџета државе, те да се резултати виде када се на њима, каже,ради заједничким снагама.

Навео је да су у плану радови на проширењу Батајничког друма, као и изградња Батајничког булевара, те да је сада Батајница много боље саобраћајно повезана него раније.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић рекао је да су у плану и други битни пројекти за становнике Батајнице, као што је одводњавање, чишћење и изградње дренажних канала и путне инфраструктуре за мештане Бусија и Угриноваца.

“У плану је реконструкција комплетне водоводне мреже у насељу Шангај и изградња спортске сале”, рекао је Ковачевић.

Back to top button