Izdvojene vestiSrbija

Момировић: У следећих пет година 7.000 км канализационе мреже

СребијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да је план да се у следећих пет година у Србији изгради 7.000 километара канализиционе мреже и више од 250 постројења за прераду отпадних вода.

Он је навео да је за реализацију тих пројеката планирано улагање од четири милијарде евра.

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

Момировић је на представљању пројекта Чиста Србија у Привредној комори Србије рекао да је циљ да се у наредних пет година изгради таква канализациона инфраструктура да 80 одсто становништва има колекторску и канализациону мрежу и да 80 одсто те канализационе мреже буде обухваћено постројењима за пречишћавање отпадних вода.

“Ситуација је сада лоша, јер више од 90 одсто отпадних вода избацујемо у реке и ако тако наставимо уништићемо природу. Зато морамо ситуацију да мењамо из корена”, нагласио је он.

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић је оценила да је екологија приоритет садашње Владе Србије што потврђују и улагања у ту област.

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

“Лане је за екологију у буџету државе било издвојено осам милијарди динара, ребалансом су додате још четири милијарде динара док је за следећу годину, што из буџета што из других извора планирано 36 милијарди динара”, рекла је она.

Истакла је да је Министарство заштите животне средине ове године реализовало више пројеката из екологије и да ће се они наставити и следеће године.

Најавила је и финансирање замене индивидуалних ложишта, котларница у јавним институцијама.

Back to top button