Društvo

МУП: Не остављајате грејна тела без надзора, повећава се број пожара

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.12 – Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Милош Мајсторовић апеловао је на грађане да током грејне сезоне, када је повећан број пожара са најтежим последицама у престоници, не остављају без надзора електро-уређаје, као и да поведу рачуна о старијим суграђанима који су у том периоду најугроженији.

„У току предстојећих празника, као и сваке године, у Републици Србији имамо повећан број пожара на грађевинским објектима, пре свега на стамбеним, који су узроковани људским фактором. Немар, непажња, понекад и намера изазивају ове пожаре. Сви електро-уређаји које користимо у домаћинству су потенцијални изазивачи, као и отворени пламен. Кад томе додамо и новогодишње украсе који користе електричну енергију опасност је још већа“, рекао је Мајсторовић.

Апеловао је на суграђане да у наредном периоду поведу рачуна о коришћењу украса на завесама и јелкама и нагласио да обавезно пре употребе провере да ли су исправни.

„Нове украсе треба да купују у продавницама које издају атест, а најбитније је да никако, ниједан електро-уређај, па тако ни украсе, не остављају без надзора по напуштању простора“, објаснио је командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

Мајсторовић је истакао да је, нажалост, у Републици Србији, и протекле и ове године, повећан број смртно страдалих особа у пожарима.

„Већином су то наши старији суграђани. Овог пута апелујемо на младе да поведу рачуна о њима на тај начин што ће отклонити све потенцијалне опасности које могу да изазову пожар, како би се смањио број смртно страдалих“, нагласио је Мајсторовић.

Back to top button