Društvo

На факултету политичких наука одржана симулација рада Сената САД

СрбијаРеално/БЕОГРАД/18.11. – У претходна два дана на Факултету политичких наука у Београду, одржана је симулација рада Сената САД.

Током првог дана симулације, учесници и учеснице упознали су се са пројектом, извођењем симулације и радом у комитетима. Учесници су подељени у следеће комитете: Комитет за финансије, Комитет за спољне односе, Комитет за буџет, Комитет за оружане снаге, Комитет за здравство, образовање, рад и пензије, Комитет за правосуђе и Комитет за пољопривреду, исхрану и шумарство. Сваки од учесника представљао је по једну савезну државу и једну од две партије.

Рад у комитетима координишу председавајући, који су на почетку заседања изложили идеје о могућим темама за писање закона по комитетима. Након тога, учесници су имали прилику да непосредно учествују у симулацији законодавног процеса у комитетима кроз истраживање тема, дискусију и формулисање предлога закона који ће другог дана симулације бити представљени на пленарној седници. Из свих комитета предложено је укупно 19 закона о којима ће се гласати на пленарној седници.

Другог дана симулације америчког Сената одржана је пленарна седница на којој су учествовали сви комитети. Седницом је председавала студенткиња мастер академских студија и сарадница у настави на Факултету политичких наука Јована Попова.

Пленарно заседање представља важан сегмент законодавног процеса управо због своје делиберативне димензије која је неизоставан чинилац у процесу усвајања закона. Учесници су имали прилику да представе законе, међусобно дебатују о њима и на крају гласају. Добро и аргументовано излагање предлагача закона је, поред објективних чинилаца попут страначке припадности сенатора/сенаторке, у великој мери одређивало резултат гласања.

Цео догађај је завршен доделом сертификата и награда које су учесницима и члановима тима уручили организатори, Ана Милојевић и Вељко Бировљевић. Дебатне способности, као и улажење у улогу сенатора/сенаторки утицали су на избор три најбоља учесника симулације америчког Сената.

Симулацију су спровели студенткиње и студенти Факултета политичких наука у сарадњи са Центром за студије САД Факултета политичких наука. Симулација рада америчког Сената трајала је два дана уз поштовање свих неопходних епидемиолошких мера.

Back to top button