Društvo

На Хиландару неколико монаха заражено корона вирусом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Неколико монаха на Хиландару заражено је вирусом корона, а ни један од њих нема тежу клиничку слику и ситуација је под контролом, сазнаје “Спутњик” у овом манастиру.

Посете манастиру Хиландар на Светој гори забрањене су од недеље 21. новембра, зато што је неколико монаха заражено вирусом корона. Процедура на Светој гори је таква да се, код првог случаја позитивног на овај вирус, манастир затвара за посетиоце.

Од марта прошле године у српском манастиру било је неколико болесних, али су то били гости, а од почетка пандемије до овог последњег таласа, корону је имао само један монах коме је болест констатована током боравка у Београду, где се и лечио.

“Спутњик” наводи да сада заражени монаси на Хиландару имају сталну негу лекара и техничара, а реч је о дежурним лекарима, добровољцима из Србије и Републике Српске, члановима Лекарске коморе Србије.

Лекари који лече монахе су и чланови Хиландарског лекарског друштва.

На Хиландару тренутно борави лекар који има искуство у третирању пацијената заражених вирусом корона и медицински техничар.

Имамо све лекове предвиђене протоколом за амбулантно лечење вируса корона – кажу извори блиски братству Хиландара.

У Светој српској царској лаври тренутно бораве и радници који обнављају кров Дохије. Сви су јутрос тестирани и нико од њих није позитиван на вирус корона.

Извор “Спутњика” из Хиландара није желео да коментарише вакцинални статус монаштва, јер је реч о личној ствари.

Према истом извору, вакцинација није услов за раднике, али они морају да имају негативан тест на вирус корона када улазе у Грчку, док обављају и ново тестирање када улазе на тло Свете Горе.

Back to top button