DruštvoIzdvojene vesti

Надбискуп Хочевар: Не можемо прихватити Бога ако не прихватимо сваког човека

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25. 12 – Хришћански верници који поштују нови грегоријански календар данас славе Божић. Рођење Христово представља један од најрадоснијих празника у хришћанском свету, а симболизује долазак Сина Божијег на земљу. Београдски надбискуп Станислав Хочевар каже да данас морамо да будемо будни и да свој разум и срце отворимо, јер не можемо прихватити Бога ако не прихватимо сваког човека.

Прослава Божића почела је ноћас свечаном мисом Божићне ноћи која има вишезначну симболику, поручио је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

„То није само симболика, већ и велика стварност. Славимо 25. зато што се тада рађа нови дан, нова нада и нова могућност. Хришћани су показали да је Исус Христ сунце правде, непобедиво срце, а за нас је стварност да се Бог снизио и сјединио са човеком. Бдење и затим литургија у пола ноћи је симболика да светло долази у потпуној ноћи, отвара се небо, појављују се анђели и долази на свет Исус Христ“, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а надбискуп Хочевар.

Богатсво Божића је у смислу да је Бог постао човек и данас морамо да будемо будни и да свој разум и срце отворимо, јер не можемо прихватити Бога ако не прихватимо сваког човека, наглашава Хочевар.

„У том заједништву треба да се радујемо“, поручио је надбискуп Хочевар.

Божић је толико богат да можемо говорити о њему толико, а да никада не кажемо све.

„Морамо да имамо бригу за друге. Данас је превише наглашена једна димензија живота – материјално, а заборавили смо оно што је и у Светом писму наглашено, а то је да није на првом месту само тело, већ да треба да говоримо о духу, о филозофији, култури. Данас говоримо само о ономе што смо ми створили, а свет је постојао и пре нас. Побожно значи да знамо увек потражити оно што је суштинско. Божић је и празник праштања, јер је Бог први нама опростио“, рекао је надбискуп Хочевар.

Божић је, како каже, пре свега породични празник, јер је и Христ хтео да се роди у породици и живео је у њој. Због тога треба откривати свој идентитет, своју традицију и треба живети у истрајности, у константности.

Недавно је Патријарх Порфирије посетио надбискупа Хочевара и обишао радове на обнови катедрале Маријанум. Донео је скромну помоћ, али и велику подршку због чега је надбискуп Хочевар изразио велику захвалност.

„Увек је већинска црква одговорна за мање у смислу ширења дијалога и сусрета. Патријарх је учинио један пророчки потез и доласком пред Божић је показао мноштво могућности повезивања“, нагласио је надбискуп Хочевар.

Порука београдског надбискупа за данашњи дан је да је ове године настојао да молитвом и близином буде близак свима и пожелео свима да осете да се Исус родио пре свега у нашим срцима.

Back to top button