Društvo

Најновији корона пресек: Данас 1.675 новозаражених, преминуо 41 пацијент

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12- У претходна 24 сата на корона вирус тестирано је 15.618 грађана од којих је 1.675 новозаражена.

Преминуо је 41 пацијент, а на респираторима у болницама широм Србије налази се 194 оболелих.

Откако је на Аеродрому „Никола Тесла“ појачан надзор над путницима који долазе из 7 ризичних земаља због новог соја корона вируса – омикрон, под здравствени надзор и меру кућног карантина од 14 дана, стављено је њих 6. Сви су спрски држављани.

Како сазнаје портал Телеграф, свим путницима мера карантина је изречена 6. децембра. Међу њима је и једна породица. Она је одмах тестирана ПЦР методом на аеродрому и сви чланови су били негативни. Сви путници који су стављени под карантин, боравили су у Боцвани. Један део њих је у Србију стигао преко Беча, а један преко Истанбула.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево, рекао је да нема информације да је омикрон сој изолован у Србији, тај посао ради Медицински факултет у Београду, таквих података још нема, а да их има, обелоданили би их.

Говорећи шта смо сазнали до сада, да ли је појава овог мутираног соја ковида 19 добра или лоша вест за човечанство, Шеклер истиче да су појаву новог соја пратиле паничне вести да постоји могућност да буде и горе.

„Овај пут се десило да буде боље, много је боље и то је можда корак који је вирус требало да направи у процесу прилагођавања нама, да ће се пандемија завршити неком врстом споразума, примирја између нас и вируса, свако треба да уради део ствари, да се заштитимо, да предузимамо мере, да пратимо упутства стручних људи, а вирус да постане мање вирулентан да изазива лакше клиничке знаке“, каже Шеклер за РТС.

Back to top button