KulturaSvet

Najstarija referenca nordijskog boga Odina otkrivena na danskom zlatnom novčiću

SrbijaRealno/Njujork/13.03.23. . Stručnjaci otkrili da je zlatni disk Danske dokaz da je Odin obožavan 150 godina ranije nego što se mislilo. Skandinavski naučnici rekli su da su identifikovali najstariji poznati natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina na delu zlatnog diska koji je iskopan u zapadnoj Danskoj 2020.

Lizbet Imer, runolog iz Nacionalnog muzeja u Кopenhagenu, rekla je da natpis predstavlja prvi čvrst dokaz da je Odin obožavan još u 5. veku — najmanje 150 godina ranije od prethodne najstarije poznate reference, koja se nalazila na brošu pronađenom u južne Nemačke i datovana u drugu polovinu VI veka.

Disk otkriven u Danskoj bio je deo riznice koja sadrži oko 2,2 funte zlata, uključujući velike medaljone veličine tanjira i rimske novčiće od kojih je napravljen nakit. Otkopana je u selu Vindelev, centralni Jutland, i nazvana je ostava Vindelev.

Stručnjaci smatraju da je novac zakopan pre 1.500 godina, bilo da bi se sakrio od neprijatelja ili kao počast da bi se umilostivili bogovi. Zlatni brakteat — neka vrsta tankog, ukrasnog priveska — nosio je natpis koji je glasio: „On je Odinov čovek“, verovatno se odnosi na nepoznatog kralja ili gospodara.

„To je jedan od najbolje izvedenih runskih natpisa koje sam ikada video“, rekao je Imer. Rune su simboli koje su rana plemena u severnoj Evropi koristila za komunikaciju u pisanom obliku, prenosi Foks Njuz.

Back to top button