Svet

Највећи свемирски телескоп спреман за историјски лет

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.12 – Све је спремно за историјски лет највећег свемирског телескопа „Џејмс Веб“ вредног 10 милијарди долара, који ће бити лансиран у орбиту на европској ракети „аријана 5“ из Француске Гвајане.

Било је потребно 30 година да се дизајнира и направи једно је од великих достигнућа модерног човечанства.

Циљ телескопа биће да сними прве галаксије и звезде које су сијале у најранијем свемиру. Такође ће моћи да надгледа и анализира атмосфере удаљених планета у потрази за гасовима који би могли да укажу на присуство живота.

Полетање је заказано за 13.20 часова, а може се пратити уживо преко Насиног стрима на Јутјубу и другим мрежама.

Узбуђење пред историјски лет је изузетно велико, имајући у виду да телескоп прво мора да издржи 27-минутно пењање борећи се са Земљином гравитацијом, а онда и да се отвори у серији сложених маневара и покрета који морају бити изведени савршено како би свемирска опсерваторија радила.

„Веб је изузетна мисија, која је светли пример шта све можемо да постигнемо ако се усудимо да сањамо о великим стварима. Увек смо знали да је овај пројекат рискантан. Међутим, када желите велику награду, обично морате много да ризикујете“, истакао је челни администратор Насе Бил Нелсон.

Мисија „Џејмса Веба“ јесте да настави рад телескопа „Хабл“ којем се после 31 године непрестаног функционисања ближи крај радног века.

Захваљујући два и по пута већем златном огледалу (пречника 6,5 метара у поређењу са Хаблових 2,4 метра), „Џејмс Веб“ ће моћи да гледа много дубље у космос и, последично, у време.

Његово огромно огледало, заједно са 4 суперосетљива инструмента, омогућиће му да открива светлост из првих звезда универзума, које су се упалиле пре више од 13,5 милијарди година.

„Требало би да се покажу као црвене тачкице. Мислимо да би требало да нађемо звезде, галаксије или црне рупе већ 100 милиона година после великог праска. Неће их бити много, али ће их ‘Џејмс Веб’, уз мало среће, открити ако су тамо”, рекао је нобеловац Џон Мадер за Би-Би-Си.

Back to top button