Turizam

Највише је неискоришћених ваучера за Грчку, за повраћај новца чека се “ласт минут”

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Rок за враћање новца несуђеним путницима који због пандемије нису отишли на одмор, као и за коришћење заменских путовања, продужен је одлуком Владе а на задовољство туристичких радника. Уместо до краја ове године, заменска путовања могу да се искористе до краја 2022. Оне који инсистирају да им се врати новац, агенција мора да исплати до фебруара 2023. године.

Ко је уплатио “фрст минут” почетком 2020. године, а није искористио заменске ваучере, и даље ће чекати свој “ласт минут” за повраћај новца. Дотле мора да остане у контакту са својом агенцијом, јер корона је направила хаос у туризму али и открила сву сложеност туристичког посла. Попуштање мера и путовања била су ограничена и у овој години, преноси РТС.

“Преко 60 семинара и конференција је отказано током задње две године. То нам је јако, јако отежало пословање. Ми смо се трудили да договоримо нове семинаре у овом периоду, али наравно нисмо могли да урадимо ништа пошто је корона и даље присутна. А могу да кажем да је то што је влада продужила рок за ваучере јако лепо од стране наше државе према агенцијама, а добро је и за наше госте који ће долазити”, каже директор компаније “Елит Палић” Далибор Секулић.

Зараде у туризму нису биле довољне да надоместе исплату дуга, а у међувремену вишеструко су поскупеле банкарске гаранције и осигурања за агенције и путнике.

“Дакле имамо још половину тих заменских путовања која нису искоришћена и највећи број њих се налази у Грчкој. Када је реч о Турској и Египту, ту смо највећи број путовања реализовали, али постоје земље у које још не можемо да уђемо – то су Шпанија и Италија”, рекао је директор Јуте Александар Сеничић.

Што се тиче Србије, ту је, како каже, значајан број нереализованих туристичких путовања у домену ђачког и омладинског туризма.

“Чак 80 одсто онога што је уговорено пре почетка пандемије није реализовано, с обзиром да нисмо имали сагласност Министарства просвете да се овај вид туризма реализује протеклих годину и по дана”, објашњава Сеничић.

Само једна од агенција уплатила је милион и 800 хиљада евра иностраним хотелима, од којих је тек у августу потпуно реализован један део у Грчкој, док је уплаћени новац у Шпанији, Италији и Француској потрошен од стране тамошњих хотела – уз немогућност путовања због пандемије.

То није могло да надокнади губитак, али је прихватана и могућност да путник уступи нереализовани аранжман трећем лицу кога овласти, који је уместо њега чекао прилику за путовање.

“Сада након продужења ове уредбе и одлагања рокова претходно донесених, већина агенција даје одређене стимулације свим онима који ће искористити потврде у наредној сезони. Те стимулације се крећу од фиксних износа неколико десетина или стотина евра, па до попуста на аранжман између пет и 10 посто. Дакле, ценимо што путници немају свој новац код себе и покушавамо да им се из сопствених средстава захвалимо и реванширамо”, рекао је директор “Сабра турса” Владимир Влахо.

Ближи се и Нова година и прве понуде за 2022. годину. Хотели имају рачуницу да дају попуст за такозвани “фрст минут”, јер добијају новац одмах и пуне залихе, нпр. хране. Тако је било до сада.

Поскупљење хране и енергената следећи је изазов и за агенције, али и путнике који морају да рачунају да ће то бити додатни изазов који нам је приредио ковид.

Back to top button