Hronika

Накит, полудраго камење и певајуће тибетанске посуде у чекираном пртљагу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Управа царина саопштила јер данас да су цариници су 14. децембра 2021. године, на аеродрому ”Константин Велики” у Нишу, у пртљагу једног путника открили и запленили прегршт сребрног накита и полудрагог камења, као и необичан сет певајућих тибетанских посуда.

Накит је откривен пред укрцавање на лет ка Милану, када је током контроле чекираног пртљага у сортирници аеродрома, у коферу једног путника пронађено нешто више од 2 килограма накита.

Власник кофера, 31-годишњи италијански држављанин који је путовао у друштву веренице из Кине, није пријавио накит, иако је имао обавезу то да учини.

Међутим, царински службеници су на скенеру у сортирници приметили обрисе накита у пртљагу, па је путник позван са излазног гејта да отвори пртљаг и објасни о чему се ради.

Фото: Управа царине

Тада је утврђено да је кофер пун сребрног прстења, огрлица, наруквица, привезака, који су били запаковани у посебне врећице, спремни за продају, као и плочица, алата и разног полудрагог камења, па је укупна вредност прекршаја процењена на готово 6.000 евра.

У разговору са службеницима, пар је потврдио да се баве израдом накита и да нису знали да треба да га пријаве при преласку границе.

Поред накита у пртљагу се нашао и један сет од седам тзв. певајућих тибетанских посуда, за чију се израду користи седам до десет различитих метала, међу којима и сребро, злато и бронза.

Против путника који накит није пријавио, покренут је прекршајни поступак који се због чињенице да је реч о страном држављанину водио по хитној процедури, те је суд већ донео одлуку да путника новчано казни са 400.000 динара и заштитном мером трајног одузимања робе.

Подсећамо путнике да се личним накитом сматра онај накит који се носи на себи, али уколико на себи или у пртљагу носите доста накита – дужни сте да га пријавите. Веома је важно да то учините, јер цариници ће веће количине накита третирати као непријављене драгоцености, па се лако можете наћи у прекршају.

Back to top button