Izdvojene vestiSvet

Након Аустрије и Немачка на путу да уведе обавезну вакцинацију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11. – Немачка је на путу да постане најновија европска нација која ће вакцине учинити обавезним након забрињавајућег пораста случајева ковида.

Министри и стручњаци рекли су да је могућност да вакцине постану обавезне “неизбежна” док се земља бори са четвртим таласом корона вируса. преноси Блиц.

У тој земљи је у суботу забележена 48.201 новозаражена особу – највећи број нових случајева ковида од почетка пандемије.

Приче о могућој обавезној вакцинацији долазе у тренутку када је Аустрија донела нове мере увођења потпуног локдауна и најавила да ће увести обавезу вакцинације.

Најновији талас већ је преплавио болнице у Немачкој, а здравствени шефови упозоравају да је ситуација постала „изузетно критична“.

Државни секеретар из министарства економије Томас Барес рекао је да погоршање ситуације значи да су обавезне вакцине „неизбежне“.

“Политички више није оправдано да читаве индустрије, трговци, ресторани, клубови, барови и читава биоскопска, културна и догађајна сцена буду у стању кризе 20 месеци, док други себи дају за право да се не вакцинишу. До сада су историјске мере и суме новца успеле да спасу многе компаније. Али то дугорочно не функционише”, рекао је он за ДПА.

Министар здравља земље Јенс Шпан рекао је да не би искључио потпуно затварање у аустријском стилу.

“Сада смо у ситуацији у којој не можемо ништа да искључимо. Ми смо у националној ванредној ситуацији”, упозорио је министар.

Back to top button