Izdvojene vestiSrbijaSvet

Borelj: Ključno sprovođenje obaveza iz dijaloga i usklađivanje sa politikom EU

SrbijaRealno/Beč/22.06.24. – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj poručio je u petak, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Marko Đurićem u Austriji, da su usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sprovođenje obaveza iz dijaloga Beograda i Prištine ključni za integraciju Srbije u taj blok.

Borelj je u objavi na platformi X naveo da je sa Đurićem imao dobar i konstruktivan sastanak i zahvalio Srbiji na “vrednom doprinosu” misijama i operacijama Zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU. Kako je ranije danas saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Đurić je u razgovoru sa Boreljom u Getvajgu u Austriji poručio da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije.

Đurić je tokom susreta, održanog nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana istakao da Srbija deli evropske vrednosti i zalaže se za njih, kao i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Đurić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ocenjujući da je u ovom trenutku potrebno, pre svega, osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora, saopštilo je Ministarstvo.

Predlog: https://srbijarealno.rs/srbija-zeli-ravnopravno-mesto-za-stolom-unutar-eu/

Back to top button