Izdvojene vestiPolitika

Народна скупштина потписала Декларацију о сарадњи представника парламената и медија

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Радован Тврдишић учествовао је на регионалној конференцији на тему „Унапређење дијалога између парламената и новинара са Западног Балкана“, која је одржана 25. и 26. новембра 2021. године у Скопљу у Републици Северној Македонији.

Конференција је имала за циљ да промовише и унапређује институционални дијалог између изабраних представника у националним парламентима, организација цивилног друштва и удружења новинара у државама Западног Балкана, како би се промовисала слобода изражавања као основног људског права и јачала улога организација цивилног друштва.

Догађај је део заједничке сарадње Удружења новинара Македоније (ZNM), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Удружења новинара Босне и Херцеговине (BHN), Синдиката медија Црне Горе (SMCG) и Собрања Републике Северне Македоније, која је била и коорганизатор и домаћин свечаног дела конференције, 26. новембра.

Учесницима су се у уводном делу конференције, поред потпредседника Народне скупштине Републике Србије Радована Тврдишића, обратили и председник Собрања РСМ Талат Џафери, председник Удружења новинара
Македоније Младен Чадиковски, председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и представник парламента Босне и Херцеговине Лазар Продановић, као и председници удружења новинара Републике Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, представници међународне заједнице у држави, посланици и друге медијске организације.

Конференција је закључена потписивањем заједничке Декларације о сарадњи представника парламената и медија по питању унапређења правног амбијента за безбедност новинара, као предуслова за слободу изражавања и право на информисање.

Back to top button