Izdvojene vestiKultura

Narodno pozorište obeležava 100 godina Krcka Oraščića

SrbijaRealno/BEOGRAD/19.01.23. – Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će 22. januara obeležiti stogodišnjicu od prvog izvođenja odlomaka baleta “Krcko Oraščić“ u nacionalnoj kući. Kako je najavljeno, predstava “Krcko Oraščić” biće odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta u nedelju (19:30), kao deo redovnog januarskog repertoara.

Ranije istog dana, u podne u okviru “Otvorenih vrata“ u Narodnom pozorištu, posetioci će uz besplatan ulaz od medijatora moći saznati brojne zanimljivosti baleta čija je “slojevita priča smeštena u božićni milje prepun raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva, vila…

” Poslednja premijera baleta “Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog u Narodnom pozorištu je održana 18. marta 2014. godine, u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova, a predstavu je na dosadašnja 64. izvođenja videlo oko 43.000 gledalaca, kaže se u saopštenju. Osnovu baletske predstave čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana “Krcko Oraščić i Kralj miševa“ iz 1816. godine. a odlomci baleta pod nazivom “Ščelkunčik“ prvi put su odigrani 22. januara 1923. u koreografiji Jelene Poljakove, podsetio je nacionalni teatar.

Prva premijera “Krcka Oraščića“ u celovitom obliku u dva čina i šest slika, održana je u Narodnom pozorištu 24. aprila 1937. godine, a koreografsku postavku predstave izvođene kao „Rskalo“ uradila je Margarita Froman. Naredna premijera pod nazivom “Krcko Oraščić“ (Ščelkunčik) održana je 19. januara 1977. u koreografiji i režiji Žarka Prebila koji, šest godina kasnije, 11. juna 1983., radi i obnovu te postavke.

Back to top button