DruštvoIzdvojene vestiŽivot i stil

Nasaleđe i koreni – Autorski dizajn i mladi talenti

SrbijaRealno/Beograd/14.04.24. – Važan segment Perwoll Fashion Week-a jeste promocija autorskog dizajna. Zato su  kolekcije domaćih dizajnera uvek u fokusu, a to su potvrdile brojne revije održane treće večeri prolećne Nedelje mode.

Brend REHAB by MARINA MILOVANOVIĆ je predstavio svoju najnoviju kolekciju koja osvaja modnu scenu svojom inovativnošću i angažmanom posvećenim udobnosti, savremenosti i slobodi žena. REHAB je omiljen među mnogim poznatim ličnostima poput Tamare Dragičević, Nine Janković, Slobode Mićalović, Nataše Ninković, Dragane Mićalović, a pistom su ovom prilikom  prodefilovale i Nevena Božović, Ana Štajdohar, Jelena Stupljanin, Marina Ćosić, Jana Milić, Boško Jakovljević, Nebojša Milovanović i mnogi drugi. Od prošle godine, REHAB je prisutan i na evropskom tržištu, sa predstavništvom u Nemačkoj, a sledeće godine planira da se pojavi na Fashion Week-u u Dizeldorfu. Važno je istaći da se sva proizvodnja odvija u Srbiji, čime brend ističe svoju posvećenost domaćoj industriji, njenoj održivosti i promociji.

LalicA brend/projekat/koncept iza koga verovanjima, zanatom i rizikom stoji Aleksandra Lalić, više od deceniju preispituje popularni koncept “ženstvenosti”. Namerno ili slučajno, birajući modu i odevanje kao sredstvo, njeni komadi su studije slučaja dekonstrukcije tradicionanalnih i savremenih percepcija ženske anatomije, ženske pozicije unutar društvene strukture i mogućnost njene transformacije usled društvenih pomeranja. Formu po formu, ona gradi mogućnost drugog, trećeg ili nepredviđenog poimanja ženske pojavnosti, objektivne stvarnosti ili pak samo dugoročne fantazije.  Prikazana kolekcija Radmila Vera Svetlana je korak dalje u preispitivanju pojma ženstvenosti i to kroz lupu ličnih porodičnih istorija.

Dizajnerka Vesna Kracanović predstavila je svoju najnoviju kolekciju pod nazivom Practical Magic za sezonu proleće/leto 2024. Kracanovićeva je poznata po svom nekonvencionalnom pristupu dizajnu, a Practical Magic nije izuzetak. Kolekcija je bogata koloritom i hrabrim pristupom formama, kombinacija nežnih pastelnih tonova i jarkih boja stvara kontrast koji privlači pažnju i oslikava savremene trendove. Kroz svaki komad, oseća se igra između klasičnih silueta i neočekivanih detalja, što daje kolekciji autentičan i prepoznatljiv pečat. Kracanovićeva je uspela da spoji praktičnost sa mističnom notom, stvarajući odeću koja inspiriše nosioca da se oslobodi konvencionalnih okvira i izrazi svoju individualnost.

Dizajnerka Viktorija Džimrevska je predstavila svoju najnoviju kolekciju inspirisanu iskrenim i čistim emocijama, igrom svetla i tame, kontrastima i senkama, kao i romantičnim pokretima prirode. Uz dodir cvetova, toplih i hladnih vetrova, intuicije i vibracija prošlih i sadašnjih vremena, ova kolekcija osvaja srca svojom sofisticiranom i urbanom elegancijom. Korišćeni su prirodni i veštački materijali, različite teksture, sjajni i mat, čipka i print, sve sjedinjeno u ovoj kolekciji kako bi stvorilo prefinjenu, ali istovremeno urbano-romantičnu estetiku. Lepršave suknje i haljine dodaju notu gracioznosti, dok providne pantalone odišu suptilnom senzualnošću.

Milena Radović je predstavila najnoviju kolekciju pod nazivom NOSImiSE, kroz koju, dizajnerka poziva žene da izađu iz senke i kroče hrabro u svet sopstvene autentičnosti. Ovde se ne radi samo o odevnim komadima, već o sredstvu izražavanja ličnosti, stavova i emocija. NOSImiSE nije samo odeća, već simbol slobode i samopouzdanja, koji podstiče žene da budu istinske sebi i da se oslobode svih ograničenja i uslovljenosti. NOSImiSE kolekcija dominira belom bojom, dopunjena prisustvom srebrne i zlatne, stvarajući tako paletu koja simbolizuje svetlost, čistoću i snagu. Modeli izrađeni od brokata, satena, svile, pamuka, variraju u slojevitosti i formi, pružajući širok spektar mogućnosti za izražavanje različitih stilova i ličnih preferencija.

Hrida style brand je nastao iz potrebe njenog tvorca Daniele Hristić, za kreativnim izrazom, za materijalizacijom inspiracije ali i potrebe da sebi i drugim ženama koje rade poslove koji zahtevaju formalnu garderobu, ponudi nešto što takvu potrebu zadovoljava ali u sebi nosi notu autentičnosti i kreativnosti. Kolekcija HRIDA je inspirisana kontrastima koje život nosi, i životom u čijem je središtu žena, njenom borbom, uspehom i neuspehom, prilikama koje nose tugu i radost, profesionalnu afirmaciju i druženje. Kolekcija odiše duhom koji brend HRIDA style nosi, i moglo bi se reći da su modeli istovremeno klasika i alternativa, elegancija i ležernost, stroge linije i razigranost. Zato su za izradu korišćeni raznorodni materijali, a cela kolekcija je u beloj i crnoj boji.

Mladi talenti imaju veliku šansu da se predstave na svakom izdanju Beogradske nedelje mode, a ovom prilikom su se borili za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz. NASLEĐE I KORENI – POVRATAK U PROŠLOST RADI BOLJEG RAZUMEVANJA BUDUĆNOSTI je tema na koju su mladi najtalentovaniji dizajneri odgovorili takmičeći se za nagradu Boris Nikolić. Revija 20 najtalentovanijih mladih dizajnera, na kojoj  su se predstavili sa po dva modela, deo je  takmičenja za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz. Tokom revije iz prvog reda modele je ocenjivao stručni žiri BFWa koji čine Ana Ljubinković, Ašok Murty, Maja Uzelac, Aleksandar Protić i Nenad Radujević. Na njima je težak zadatak da u narednim danima odaberu pet finalista koji će se na sledećoj nedelji mode predstaviti sa capsule kolekcijama (po šest modela), a najbolji od njih će poneti nagradu Boris Nikolić i imati samostalnu reviju u okviru prolećne Beogradske nedelje mode 2025. godine.

Nagrada Boris Nikolić za savremeni modni izraz se već 15 godina dodeljuje dizajnerima koji kroz svoj rad pokazuju inovativne modne tendencije. Boris Nikolić je bio jedan od  najprepoznatljivijih dizajnera svoje generacije, koji je svoju karijeru gradio  gotovo od samih početaka  BFW-a. Njegov modni potpis bio je specifičan i maštoviti dizajn, sa posebnim emocionalnim pečatom, a svojim radom, talentom i energijom podržavao je ideju o razvijanju naše modne scene po najvišim standardima svetskih centara mode. Zato je nagrada sa njegovim imenom, vremenom postala jedna od najznačajnijih na domaćoj modnoj sceni a dosadašnji laureati su neka od najatraktivnijih kreatorskih imena kod nas: Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Ana Trošić Trajković, Budislava Keković, Ivana Pilja, Ljuba Sikimić, Milica Vukadinović, Nevena Ivanović, Sonja Jocić, Tamara Radivojević, Tijana Milutinović, Tijana Pavlov, Vesna Kracanović, Vladimir Savić, kao i kreativna grupa Klasa.

Reviju je tokom celog trajanja pratio aplauz, modeli su svojom kreativnošću i maštovitošću očarali prisutne, a slobodne dizajnerske interpretacije su samo potvrdile da mladost nije sputana pravilima.

Sve viđeno na ovoj reviji potpuno korespondira sa sloganom prolećnog Fashion Week-a  – MaštAI!

Back to top button