Svet

НАТО неће дозволити Русији да диктира војни став Алијансе

СрбијаРеално/РУКЛА/19.12 – НАТО ће разговарати о безбедносним предлозима Русије, али неће дозволити Москви да диктира војни став Алијансе, изјавила је данас немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт током посете немачким трупама у Литванији.

Како наводи Ројтерс, Москва је у петак изнела листу захтева западним земљама која укључује повлачење батаљона НАТО из Пољске и Естоније, Летоније и Литваније, које су некада биле део Совјетског Савеза.

Русија захтева и правно-обавезујућу гаранцију да ће НАТО одустати од било какве војне активности у источној Европи и Украјини и ефективни руски вето на будуће чланство Украјине у НАТО, што је Запад већ искључио.

„Разговараћемо о руским предлозима. Али не може бити да Русија диктира партнерима у НАТО-у њихов став, и то је нешто што ћемо врло јасно истаћи у разговорима следеће недеље на Савету НАТО“, рекла је Ламбрехтова новинарима у Рукли, током своје прве посете немачким трупама у иностранству, преноси агенција Ројтерс.

Она је додала да тренутне тензије морају да се реше на дипломатском нивоу, али исто тако и путем кредибилног одвраћања.

Говорећи заједно са Ламбрехтовом, литвански министар одбране Арвидас Анусаускас је рекао да НАТО не сме да дозволи Москви да подели Европу на сфере утицаја.

„Морамо да подржимо Украјину свим средствима, што укључује испоруку оружја“, казао је Анусаускас, не износећи детаље на коју врсту оружја мисли.

Западне земље су запретиле оштрим економским санкцијама Русији уколико Москва ескалира своје војно присуство на граници Украјине, док са друге стране, Москва тврди да одговара на претње својој безбедности из све ближих односа Кијева са НАТО-ом

Back to top button