Svet

НАТО распоређује делове снага за реаговање

СрбијаРеално/Брисел/25.02.22. – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Алијанса распоређује делове својих борбено спремних снага за реаговање и да ће наставити да шаље оружје Украјини.Столтенберг је рекао да Русија покушава да сруши владу у Kијеву, пренео је Ројтерс.

“Ми сада први пут распоређујемо снаге за одговор НАТО у контексту колективне одбране”, рекао је он на конференцији за новинаре након виртуелног самита. Столтенберг је казао да циљеви Kремља нису ограничени на Украјину, пренео је “Гардијан”.

Он је описао Путинову одлуку да изврши агресију на Украјину као страшну стратешку грешку за коју ће Русија платити жестоку цену у годинама које долазе. Пред нама је нова нормалност у европској безбедности, истакао је он.

НАТО савезници и ЕУ већ су увели значајне санкције и морају бити спремни да учине више, казао је Столтенберг. Чак и ако то значи да морамо да платимо цену јер смо у овоме на дуге стазе, додао је он. Русија је срушила европски мир, нагласио је Столтенберг.

Према његовим речима, народ Украјине се бори за своју слободу суочен са ничим изазваном инвазијом Русије.

Жалимо због трагичног губитка живота, огромне људске патње и разарања, навео је Столтенберг и позвао Русију да заустави бесмислени рат.

Back to top button