Svet

Научници забринути због топљења глечера величине Британије

СрбијаРеално/ЛОНДОН/18.12 – Научници су упозорили на опасност која прети на леденом покривачу Западног Антарктика, пошто би се један глечер, величине територије Британије, могао убрзано распасти и истопити, што може подићи ниво мора широм света за више од пола метра.

Научници који су се ове недеље састали у Њу Орлеансу алармирали су јавност, након што су се појавиле велике пукотине на врху и испод глечера „Thwaites“, једног од највећих на свету, због чега се страхује да би се могао распасти и истопити у року од пет година или чак и мање, пише британски лист „Гардијан“.

Тај глечер је око 100 пута већи од гребена Ларсен Б, и садржи довољно воде да подигне ниво мора широм света за више од пола метра.

Доприноси са око четири одсто годишњем глобалном порасту нивоа мора и назива се најважнијим глечером на свету, чак и глечером “судњег дана”.

Такође, најновији сателитски снимци показују да се сада топи много брже него 1990-их.

Пре двадесет година, област леда за коју се сматрало да је тешка скоро 500 милијарди тона драматично се одвојила од антарктичког континента и разбила се у хиљаде ледених брегова који су ушли у Веделово море.

Познато је да се ледени гребен Ларсен Б од 3.250 квадратних километара убрзано топи, али нико није предвидео да ће бити потребно само месец дана да се 200 метара дебелог леда потпуно распадне.

Back to top button