Svet

“Ne dam ti da spavaš.” SAD užasnute novom pretnjom iz Rusije i Кine

SrbijaRealno/Moskva/06.04.23. – Borba sa Rusijom i Кinom može da se odvija po scenariju od kojeg SAD neće moći da spavaju noću, citira Vašington tajms bivšeg zamenika pomoćnika direktora CIA za istočnu Aziju i region Pacifika Denisa Vajldera.
Ekspert je predložio da se zamisli hipotetička situacija u kojoj Peking odlučuje da pokrene vojne operacije protiv Tajvana, a istovremeno, zajedno sa Moskvom, podstiče severnokorejskog lidera Кim Džong-una da pokrene rat protiv Južne Кoreje.

“Iskreno, sukob na dva fronta na Pacifiku je mnogo, mnogo složenije strateško pitanje, posebno ako je Moskva prećutno ili direktno umešana u njega. Ovo je vrsta scenarija male verovatnoće i velikog uticaja koji nas drži budnima noću. ,” rekao je.

Vajlder smatra da su Si Đinping i Vladimir Putin „srodne duše” sa veoma sličnim pogledom na svet. Obojica smatraju da su SAD pretnja, pa im je glavni cilj bio da se suprotstave Vašingtonu.

„Odluka Кine da uspostavi još bliže odnose sa Putinom kroz takozvano prijateljstvo bez ograničenja samo je učvrstila stav da je Кina postala najveća dugoročna strateška pretnja zapadnim vrednostima“, rekao je ekspert.

Si Đinping boravio je u državnoj poseti Moskvi od 20. do 22. marta, što je bila njegova prva od reizbora. Prvog dana su lideri Rusije i Кine razgovarali licem u lice oko četiri i po sata, drugog dana su pregovori u različitim formatima trajali oko šest sati.

Putin i Si Đinping su sastanak nazvali uspešnim. Nakon posete potpisali su dve izjave.

Back to top button