Svet

Не видимо да се руске снаге повлаче

СрбијаРеално/Кијев/21.02.22. – Украјина не види да се руске снаге повлаче са положаја у близини границе с Украјином и њихов укупни број је 147.000, рекао је данас украјински министар одбране Олексиј Резников.

“Посматрамо руске јединице, данас је 127.000 људи у оквиру копнене компоненте, а заједно с морнарицом и авијацијом 147.000”, прецизирао је Резников, како наводи Си-Ен-Ен (ЦНН).

Он је изјавио да украјинска страна не види да се руске трупе повлаче, да се број војника смањује, зато што “јединице могу брзо могу да се врате на претходне положаје или пребачене на друго подручје”.

Украјинско Министарство одбране објавило је сличне податке и прошле седмице.

Према најновијој процени америчких обавештајних служби, Русија сада има близу 75 одсто својих конвенционалних снага усмерених против Украјине, јавио је јуче ЦНН позивајући се на америчког званичника упућеног у обавештајне податке.

Поменути званичник је рекао да је концентрација снага на удаљености са које може да се нападне Украјина веома неуобичајена и да је то део разлога због којих САД верују да је Русија спремна да изведе напад. Ово укључује око 120 од укупно процењених 160 батаљонских тактичких група, које се налазе у кругу од 60 километара од Украјине, навео је званичник.

Та цифра представља 75 одсто главних борбених јединица Русије, али то је мање од половине укупног броја војника у руској војсци, навео је званичник. Амерички званичници су известили да би руске трупе у комбинацији са проруским снагама могле да броје и до 190.000 распоређених снага око Украјине, додаје ЦНН.

Америчка телевизијска мрежа још наводи да је око 35 од 50 познатих батаљона противваздушне одбране распоређено је против Украјине. Поред тога, процењују САД, око 500 ловаца и ловаца-бомбардера налази се у близини Украјине, као и 50 средњих до тешких бомбардера.

Према америчкој процени, заједно, руске снаге сада знатно надмашују украјинске војне снаге.

Back to top button