Izdvojene vestiPolitika

Недимовић: Свако има право на своје мишљење, макар било и погрешно.

СрбијаРеално/БЕОГРАД/4.12 – Закон о експропријацији већ постоји и реч је о измени закона које требају да убрзају експропријацију земљишта потребног за изградњу ауто-путева, водовода и других инфраструктурних пројеката и нема никакве везе са “Рио Тинтом”, рекао је потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Тема Закона о експропријацији је толико исполитизована да је то невероватно, рекао је Недимовић гостујући на РТС.

“Закон о експропријацији односи се на државни посао за објекте и земљиште који су намењени за јавну својину, та повезивања са “Рио Тинтом” и осталим чудима то не да нема везе са животом, то је просто невероватно”, рекао је Недимовић.

Истакао је да председник има овлашћења и да је добро што по нашем Уставу има неколико степена и подељена надлежност у погледу доношења закона или стављања вета, односно немогућности да закон уђе у правну снагу.

“Председник ће искористити то своје овлашћење онако како буде проценио његов правни тим и то је неколико пута већ била тема”, додао је Недимовић.

“Толика политизација нечег што су нове пруге, ауто-путеви, водовне мреже да ја просто не могу да верујем и не знам да ли су свесни људи који на ту тему комуницирају колико то нема везе са оним што они причају и са екологијом. Знате како, свако има право на своје мишљење, па макар оно било и погрешно”, нагласио је Недимовић.

Недимовић је навео да Закон о експропријацији у Србији постоји, а да ове измене настоје да убрзају читаву процедуру.

“Оно што је важно свако има право да искаже свој став док не угрожава право и безбедност других људи и институција. Србија је правна држава”, додао је Недимовић.

Када је реч о темама из пољопривреде и производње хране, Недимовић је рекао да је јако важно да цене основних намирница остану на одређеном нивоу, због поремећаја на тржишту, због чега је држава интервенисала замрзавањем цена основних животних намирница.

“Хране ће бити. Имамо још алата на располагању и грађани не треба да брину”, нагласио је Недимовић.

Србија је земља хране, нагласио је Недимовић и истакао да производимо два пута више пшенице и три пута више кукуруза него што нам је потребно.

“Ове године извешћемо хране у вредности од преко пет милијарди. Ову годину ћемо закључити са озбиљним растом и то не само извозом сировина и ратарских производа већ и органских производа, полу производа и готових производа”, рекао је Недимовић.

Ми данас извозимо храну на велика тржишта као што је Египат или рецимо Индонезију које је тржиште од 317 милиона становника.

Србија је извезла храну и за кућне љубимце у вредности од 100 милиона евра.

“Све се мења, расте потреба за том врстом хране која се прави од остатака хране која се користи за људе и друге животиње. То су фасцинантни подаци, нове нише и ми данас извозимо храну за кућне љубимце у 44 земље”, рекао је Недимовић.

Недимовић је најавио и нове подстицаје пољопривредницима, па ће тако већ од следећег месеца бити упућен нови позив пољопривредницима за средства из ИПАРД-а да узму средства која гарантују поврат од 60 одсто за куповину механизације или нека друга улагања.

Back to top button