Izdvojene vestiPolitika

Нема бојазни за Србију поручио председник Вучић

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Председник Србије Александар Вучић потврдио је вечерас да су руске противоклопне ракете Корнет стигле у Србију и да оне представљају велико појачање за копнену Војску Србије.

„То су најбоље ракете на свету. Нешто су боље од америчких ракета Џавелин. Ми смо узели руске, које смо добили за пристојну цену. Платили смо унапред 30 одсто, а имамо две године за њихову отплату“, објаснио је Вучић у емисији „Тема“ на ТВ Прва.

Нагласио је да је сваким даном наша армија снажнија због чега су грађани задовољни.

На питање о о авионима Рафал за хрватску војску Вучић је указао да их Хрватска још није набавила, јер ће доћи за три године, а тек је потписан уговор.

Он је додао да Хрватска набавља половне Рафале, али је приметио да су то изванредни авиони.

„Волели би да их и ми набавимо, али нове. Они би за три године са 12 тих авиона, пошто би ми тада имали 15 МИГ 29 4Г генерације, били нешто снажнији због радара, јер би раније могли да виде авионе. Нешто даље би видели од нас. Али за три године верујем да ћемо драстично да оснажимо ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану. Нема бојазни за Србију“, подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да брине о одбрани земље у сваком тренутку да бисмо се одбранили од било кога, јер су мир и стабилност најважнији, а на малом и слабом се сви иживљавају. То, се, подсетио је видело крајем 1990-тих, као и 2004., а и приликом проглашења независности Косова.

„Када сте снажни и у стању да бринете о својој земљи онда сте много тежи залогај и мета. Додатно ћемо снажити ратно ваздухопловство и неће остати на овоме. Имаћемо за три године значајно јачу војску, иако смо данас 15 пута снажнији него пре седам година. Србија је напредовала, и ствари су се промениле“, подвукао је он.

Вучић је указао да је донета одлука да се сваке године 250 милиона евра усмерни на нашу наменску индустрију како би се оснажила, а тако и фабрике у Лучанима, Ваљево и многим другим местима, како би ојачали нашу памет, војно техничке институте, да можемо да идемо у корак са светом.

Корнети, подсетио је, имају друго име – „убица тенкова“.

„У Сирији се могло бидети како су дејствовали непогрешиво и како је то моћно оружје. Лако је са њима управљати. Оклопњацима се не пише добро, јер је то много снажно оружје“, нагласио је он.

Back to top button