Svet

Нема јединства у ЕУ поводом бојкота Зимске олимпијаде

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/13. 12 – Неколико земаља Европске уније јасно је ставило до знања да немају довољно интереса да се придруже иницијативи САД за дипломатски бојкот Зимских олимпијских игара у Пекингу због стања људских права у Кини.

Министри спољних послова ЕУ залажу се за уједињени фронт у вези са решавањем овог питања, након прошлонедељног става Француске да ће недолазак лидера и званица на отварање Олимпијаде имати мали утицај, преоси АП.

“Политизација спортских догађаја попут Зимских олимпијских игара ми се не чини корисном“, поручио је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок рекла је за ЗДФ да би што мање требало ускратити саме учеснике.

“Спортисти се за ово припремају годинама, понекад и пола живота и зато то не треба користити за политичка питања”, оценила је Бербокова.

Кина је одлуку Канаде и Уједињеног Краљевства да се придруже дипломатском бојкоту Вашингтона нажвала “фарсом” и није очекивала да ће та иницијатива добити ширу подршку у свету.

Непојављивање 27 нација дало би додатни значај иницијативи америчког председника Бајдена, али чини се да земље ЕУ оклевају.

Кина је обећала да ће узвратити Америци „чврстим контрамерама“, али нису пружени детаљи о томе како планира да то учини.

Групе за људска права позвале су на потпуни бојкот Зимских игара у Пекингу, позивајући се на кршење људских права мањинских Ујгура у северозападном региону Синђанга које неки назвају геноцидом.

Аустријски министар спољних послова Шаленберг је рекао да је неизвесно да ли би такав дипломатски бојкот донео много користи просечном Кинезу.

“Хајде да ствари буду пропорционалне”, апеловао је аустријски шеф дипломатије, док је Бербокова нагласила да ће Кина и у будуће бити вазан партнер у решавању глобалних изазова попут климатске кризе.

Back to top button