Izdvojene vestiSrbija

Нема више чекања на границама за пољопривредне производе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Главна добит за пољопривреду од „Отвореног Балкана“ је што су лабораторијске процедуре између Србије, Албаније и Северне Македоније усклађене и што више нема чекања на границама због фитосанитарне и ветеринарске контроле, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

У интервјуу за данашњу Политику, Недимовић је рекао да су резултати у побољшању трговинске размене већ видљиви и да је ове године извоз из Србије у Северну Македонију порастао за 15 одсто, а у Албанију 19 одсто.

„У случају Албаније у првих десет месеци превазишли смо целокупни прошлогодишњи резултат“, навео је Недимовић.

Додао је да је за разлику од ранијег периода, када су ветеринарска и фитосанитарна инспекција с једне стране границе радиле 24 сата, а с друге нису, сада је тај посао уређен тако да сви раде непрестано, седам дана у недељи.

Оно што је, истиче, знацајно за привреднике јесте и да су лабораторијске анализе усклађене.

Недимовић је навео да оно што се узрокује у Скопљу, важи у Београду и Елбасану или било где другде.

„Ово је у прошлости био камен спотицања, али тога више нема. Сада се оде до царинске испоставе, тамо се раскњиже папири и роба иде у продају тамо где треба. То је главна тековина Отвореног Балкана за пољопривреду“, подвукао је он.

Између Србије и Албаније размена у сектору аграра износи 70 милиона евра, а са Северном Македонијом 260 милиона.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Северну Македонију Србија највише извози житарице и производе од житарица, поврће и воће, млечне и друге прехрамбене производе и прерађевине.

Готово половину увоза из Северне Македоније чине поврће и воће.

У случају Албаније, житарице су такође на првом месту у извозу, а следе пића, прерађевине од поврћа и воћа, млеко и млечни производи.

Из те земље ове године највише смо набављали поврће и неке врсте воћа.

Back to top button