Svet

Немачка планира да купује вакцине из источне Европе

СребијаРеално/БЕРЛИН/16.12 – Министар здравља Немачке Карл Лаутербах најавио је да планира да надомести недостатак вакцина за бустер дозе откупом вакцина из источне Европе за милијарду евра.

За наредне три недеље Немачка има на располагању свега још три милиона доза “Бионтек-Фајзер” вакцине, а до скоро је било речи да у складиштима има 10 милиона доза.

“За нашу офанзивну бустер кампању број који имамо на располагању није довољан”, рекао је Лаутербах.

И код других вакцина нема довољан број доза – тренутно има 10 милиона доза вакцине Модерна, а од јануара Немачка ће добијати свега још 1,5 милиона доза недељно.

Због тога, објаснио је министар здравља, немачка влада је одлучила да одобри 2,2 милијарди евра за откуп вакцина, пре свега из источне Европе.

Још крајем октобра је тадашњи министар Јенс Шпан саопштио да има превише вакцина и да ће крајем године Немачка донирати 100 милиона доза сиромашним земљама.

“Чиним све што могу да кампања вакцинације, која је покренута, буде настављена без прекида. Користимо све резерве”, казао је сада Лаутербах наводећи да нема довољно доза, па ће Немачка покушати да поврати вакцине из источноевропских земаља, јер те државе нису успеле да искористе све добијене дозе.

Back to top button