Svet

Немачка разматра испоруку оружја Украјини

СрбијаРеално/Берлин/26.02.22. – Немачка Влада је у процесу одобрења испоруке 400 ракетних бацача (РПГ) Украјини, изјавио је данас један дипломата ЕУ Ројтерсу. Ово је велика промена у политици Немачке након што се нашла на удару критика својих западних савезника јер је до сада одбијала да шаље оружје украјинској војсци, оцењује Ројтерс. У извештају британска агенције се подсећа да Немачка дуги низ година доследно спроводи своју политику и не извози оружје у ратна подручја, делимично и због крвавих ратова у 20. веку и пацифизма који је преовладао након ратних пораза.

Осим тога, земље које желе да пропусте преко своје територије немачки извозни контингент оружја морају прво да поднесу захтев за одобрење званичном Берлину. Kанцелар Немачке Олаф Шолц је последњих недеља више пута помињао ову политику када је образлагао због чега Немачка одбија да испоручи смртоносно оружје Украјини. Берлин такоде треба да одлучи о захтеву Естоније која жели да Украјини проследи старе немачке хаубице из некадашње Источне Немачке, које је 1990-их година купила Финска након пада Берлинског зида, а касније их препродала Естонији.

Неименовани дипломата ЕУ потврдио је Ројтерсу да је Немачка у прошлости испоручивала ракетне бацаче трећим земљама. У међувремену, према речима портпарола министарства одбране Немачке, у току су разговори о одобравању испоруке 400 ракетних лансера Украјини, али одлука још увек није донета.

Back to top button