Svet

Немачка уводи лутрију за раднике са западног Балкана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Док нова немачка влада, која би ускоро требало да буде формирана, подржава повећање радне снаге и досељеника из нашег региона, амбасаде и конзуларна представништва Немачке на западном Балкану уводе систем лутрије, јер су претрпани захтевима за посао које једноставно не могу постићи да обраде, пише Блиц.

Од данас ће се заинтересовани за рад на неквалификованим пословима у Немачкој са западног Балкана, који се желе запослити преко Правила за западни Балкан, морати пријавити на систем лутрије како би покушали добити термин за визу.

Поједине амбасаде Немачке имају и обавештење са детаљима како ући у добош за извлачење термина за предавање документације за добијање визе.

-Поступак извлачења ће бити одржан у последњој недељи децембра у Министарству спољних послова у Берлину. Након тога ће особе извучене у децембру 2021. бити обавештене од стране Амбасаде када је њихов термин у јануару 2022. Све регистрације које су извршене од 1. до 17. децембра 2021. ће учествовати у поступку извлачења. Дакле, раније извршена регистрација нема предност у односу на ону која је уследила касније у периоду од 1. до 17. децембра 2021 – наводи се о обавештењу амбасаде у Сарајеву.

Немачкој годишње треба 400.000 досељеника како би одржала константан број запослених на тржишту рада, саопштио је недавно Институт за истраживање тржиште рада (ИАБ).

-Због демографских промена, број запослених је у константном паду упркос мерама попут појачаног укључивања жена у тржиште рада и каснијег одласка у пензију. Број запослених ће до 2035. са садашњих 47 пасти на 44 милиона – стоји у саопштењу.

Да је ситуација хитна потврђује и председник Немачке агенције за запошљавање Детлеф Шеле, који је ове недеље упозорио да ће се у Немачкој ове године број радноспособног становништва смањити за неких 150.000, и да ће тај дефицит наставити да расте.

Нова немачка влада најавила је и повећање плата у Немачкој. Реч је конкретно о повећању минималца и то са 9,6 евра по сату колико сада износи, на 12 евра по сату.

Back to top button