Društvo

Неуроимунолог Шакић: Вирус као чичак

СрбијаРеално/БЕОГРАД/6.12 – Неуроимунолог Борис Шакић, професор Универзитета Мек Мастер из Хамилтона у Канади рекао је да вакцина не штити од омикрон соја да немате никаквих симптома, али штити да не завршите на респиратору. Шакићје објаснио да је вирус као чичак који има своје мале ногице којима се качи на оног ко прође поред њега и та шапица највише мутира, а велики број компанија је направио вакцину која блокира ту шапицу, али кинеска вакцина је направљена класичним путем, убризгава се умртвљен вирус.

Нова омикрон-варијанта коронавируса регистрована је у 40 земаља. Многе европске земље бележе највећи број новозаражених од почетка пандемије, због чега пооштравају мере за невакцинисане. Међутим, вест која је узбуркала светску јавност гласи- антитела од делта соја корона вируса не штите од омикрона и обрнуто, каже први човек руског центра за молекуларне генетичке студије. Шта то сада значи, да ли су сви који су стекли антитела после прележаног ковида 19 без икакве заштите, пише РТС.

Шакић је казао да је констатација руског научника веома јака у овом часу.

„Сигурно да када се активира имунски систем постоје многи механизми који пружају отпор вирусу који нису везани само за антитела. Постоје бела крвна зрнца која се зову макрофази који могу да убију вирус у одређеној мери“, рекао је Шакић.

Према његовим речима, стручњаци сматрају да омикрон може да избегне неке од тих механизама, да избегне и та антитела која су створена делта варијантом, или неком другом варијантом вируса.

„Међутим, чињеница је и да је прерано да се каже да су потпуно некорисна као што је рекао руски научник. Научници на Западу само сматрају да ће одговор новом соју бити само умањен, али сасвим довољне да човек не заврши на респиратору у болници“, истакао је неуроимунолог.

Додаје да је у Јужној Африци само око 23 одсто вакцинисаних и да је велики број људи био извориште новог соја.

„Вакцинисани, можда неће имати комплетну заштиту, али ће имати способност да не заврше на респиратору“, поновио је.

Како би онима који не знају медицину и биологију покушао је да објасни како изгледа вирус и упоредио га је са чичком који има своје мале ногице којима се кажи на оног ко прође поред њега.

„Велики број компанија је направио вакцину која може да блокира ону малу шапицу која се качи на другу ћелију и на тај начин блокира његово дејство. Дошло је до мутација, које настају у људима који немају отпорност на вирус. Настале су 32 мутације на тој шапици“, прецизирао је Шакић.

Напомиње да је претпоставка да антитела која су направљена за алфа или делта сој неће моћи да блокирају ту шапицу, али вирус има и друге протеине у својој овојници која могу бити стимулус за стварање имунског одговра.

„Ако организам и наша бела крвна зрнца исцепају вирус, остају мале компоненте у њему, као што малина или купина имају своје мале делове, када се разгради вирус, организам ствара имунски одговор на све те компоненте, не само на шапицу“, указао је.

Каже да је кинеска вакцина направљена класичним путм, убризгава се умртвљен вирус, док су вакцине са Запада направљене само за шапицу, која нажалост најчешће мутира.

„Мислим да је вакцинација и даље најбоље средство, најважније је да човек не заврши у болници“, рекао је Шакић закључујући да је кинеска вакцина најделотворнија против новог соја.

Навео је пример истраживања из Словеније, које је показало да се кинеска вакцина показала као најбоља.

Шакић је напоменуо да вакцина не штити од омикрон соја да немате никаквих симптома, али штити да не завршите у болници и спречава велике компликације код пацијента.

Када је реч о вакцини Спутњику Ве, каже да и она има ген за тај спајк, али је носач аденовирус, који носи вирус од Сарс ков 2.

Додао је да је Фајзер рекао да ће бити потребна три месеца да се направи вакцина за омикрон. На питање да ако се за то време појави нова варијанта, Шакић одговара да не би као људска врста преживели да немамо механизме да се бранимо.

„Неће вирус да нас уништи као човечанство, далеко од тога. Била је Шпанска грозница која је 50 одсто био фатална, а овде се ради о два до три одсто смртности, тако да ћемо ми стално да развијамо нове механизме у свом телу уз вакцине како да се бранимо од нових сојева. Постоји прича да је тај нови сој настао комбинацијом обичног грипа сезонског и короне. Укрстио се у неком организму где је добио неке гене од сезонског грипа и тако променио свој изглед“, истакао је Шакић.

Навео је да је омикрон два три пута заразнији од делте и велики је притисак на здравствени систем једне земље и на тај начин остали пацијенти којима је потребна помоћ остају незбринути.

Неуроимунолог каже да је епидемиолошка ситуација у Србији тренутно добра и да су мере дале резултате, али се прибојава да ће период слава да промени ситуацију.

Навео је да је он после Модерне и после Фајзера примио као трећу дозу кинеску вакцину и да ће пре поласка у Канаду примити још једну дозу, додајући да после 21 дан може да се прими.

Нјегова препорука је да је свака опција боља него бити невакцинисан.

„Било којом вакцином, у било које време. Све зависи од организма, битно је да постоји било каква одбрана“, подвукао је.

Када је реч о деци, каже да су она потпуно здрава, да не постоји никакво оптерећење у њиховом животу у смислу стреса и да њихов имунски систем није ослабљен и када је реч о вакцинацицији сматра да је тај део популације веома важан не да се не разболи, него да не буду вектори, преносиоци на старије. Сматра да је вакцинација деце веома оправдана.

Back to top button