Srbija

НИС и Петрохемија потписале уговор о стратешком партнерству

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Министарство привреде у име Владе Републике Србије, компаније НИС и ХИП Петрохемије потписали су данас Уговор о стратешком партнерству.

Уговор су у Министарству привреде Републике Србије потписали Анђелка Атанасковић, министарка привреде, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а и Велимир Унковић, генерални директор ХИП Петрохемија.
Атанасковић је истакла да је након више година спровођења поступка приватизације и проналажења стратешког инвеститора, Министарство привреде успешно окончало поступак приватизације.

Компанија НИС АД Нови Сад је већ постојећи акционар у ХИП Петрохемији, са значајним учешћем од 20% у структури капитала, један од најзначајних партнера ХИП Петрохемија и компанија чији реноме гарантује успешно стратешко партнерство.

„Проналажењем стратешког инвеститора, који ће уложити износ од 150 милиона евра у докапитализацију Петрохемије и изградити ново постројење за производњу полипропилена капацитета од најмање 140.000 тона годишње, а најаве су и да ће капацитет постројења бити доста већи, Министарство привреде је осигурало сигурно пословање ХИП Петрохемије у наредним годинама, као и сигурна радна места и боље услове рада за запослене у Петрохемији“, рекла је министарка привреде.

Како је навела, добијањем новог постројења, Петрохемија ће имати прилику да побољша своје пословне резултате и потврди своју позицију као једног од највећих извозника у Републици Србији.

„Све то ће допринети унапређењу пословне климе и даљи привредни развој како локалне заједнице, тако и целе Републике. Сигурни смо да ћемо заједничким напорима Владе Републике Србије и компаније НИС АД Нови Сад, заокружити још једну успешну приватизацију која ће допринети даљем расту бруто друштвеног производа и бољем позиционирању Републике Србије у европским и светским привредним токовима“, закључила је Атанасковић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, изјавио је да су развојем НИС-а од 2009. године показали да су поуздан партнер Републике Србије у модернизацији домаћег нафтног сектора.

„Уверен сам да ћемо сада једнако успешно заједнички развијати и Петрохемију и желео бих да захвалим представницима Републике Србије што су нам пружили ту прилику. НИС и ХИП Петрохемија су дугогодишњи партнери и видимо значајан потенцијал и много могућности за даљу синергију и јачање наше конкурентности на захтевном тржишту. Стратегија даљег развоја ХИП Петрохемије биће усмерена на дугорочни одрживи развој предузећа у корист акционара, запослених и заједнице“, поручио је он.

Back to top button